Hrvatski radio

Radio Sljeme

Centar za odgoj i obrazovanje "Goljak" uselio u nove prostorije

23.01.2017.

12:21

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Banjavčićevoj ulici otvoren je novi, izdvojeni prostor Centra za odgoj i obrazovanje "Goljak". Centar je to koji se bavi odgojem, obrazovanjem i rehabilitacijom djece i mladeži s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima.

Pedagoški rad Centra za odgoj i obrazovanje "Goljak" počeo je davne 1946. g. u okviru Zavoda za rehabilitaciju djece oboljele od cerebralne paralize Zagreb. U novom prostoru veličine 800 četvornih metara programe će pohađati 33 učenika. Oni su do sada nastavu imali na lokaciji koja nije bila prilagođena njihovim potrebama.

Imamo sedam učionica, kabinet za senzomotoriku, fizioterapiju, kabinet za logoterapiju, za radnu terapiju, imamo tjelesnu dvoranu i teretanu za našu djecu, imamo prilagođene sanitarne čvorove, bolesničku sobu u slučaju da neko dijete oboli. To je napredak našeg Centra koji će se i dalje razvijati u tom smjeru, rekao nam je ravnatelj Centra Željko Kranjec.

Grad Zagreb, kao osnivač Centra, uzeo je ovaj prostor u zakup na deset godina i uložio oko 600 tisuća kuna u njegovo uređenje. Zakupnina je 80 tisuća kuna mjesečno. Naravno da nam je želja jednoga dana na lokaciji u Rudešu sagraditi novu zgradu, gdje će biti objedinjene sve djelatnosti Centra. Najbolje rješenje za "Goljak" će biti kada svi budu pod istim krovom i na jednom mjestu, izjavio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

Tri godine trajao je proces realizacije projekta. Ovo tu je sasvim nešto novo, sasvim druga priča. Ovo su sad uvjeti koji su neophodni da bi naša djeca mogla normalno funkcionirati, podijelila je s nama svoje dojmove predstavnica vijeća roditelja Marija Šalić.

Moramo voditi računa o njihovom dostojanstvu i omogućiti im da lakše žive, poručio je gradonačelnik Milan Bandić prilikom otvorenja. U Centru se zato nadaju kako neće morati još dugo čekati na izgradnju objekta koji će zadovoljavati svakodnevne potrebe djece s poteškoćama i njihovih roditelja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.