Hrvatski radio

Radio Sljeme

Centar za zdravlje mladih uveo besplatna testiranja na spolne bolesti

05.09.2022.

11:17

Autor: Radio Sljeme

U zagrebačkom Centru za zdravlje mladih organizirano besplatno cijepljenje protiv HPV-a.

U zagrebačkom Centru za zdravlje mladih organizirano besplatno cijepljenje protiv HPV-a.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U povodu Svjetskog dana spolnog zdravlja, Centar za zdravlje mladih i ove je godine organizirao cijepljenje mladih protiv HPV-a te besplatne ginekološke preglede, uz neke novosti. 

Centar za zdravlje mladih egzistira od 2017. godine, a zahvaljujući sredstvima iz gradskog proračuna ove godine uveli su niz novih besplatnih usluga za mlade, koji u Centar mogu doći bez uputnice, ponekad i bez prethodne najave, rekla nam je koordinatorica aktivnosti doktorica Mirela Šentija Knežević.


- Simbolično u povodu Svjetskog dana spolnog zdravlja u Centru smo uveli nove aktivnosti - savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije, kao što su HIV, hepatitis C, klamidiju, gonoreju i sifilis - ističe doktorica Šentija Knežević.


Grad je, kaže, osigurao sredstva za nabavu testova, a testiranje će se provoditi po uzoru na dobru praksu koju godinama provodi udruga HUHIV u sklopu check point centra. Ciljana populacija su mlade osobe rizičnog ponašanja. Testiranje je moguće ne samo u udruzi HUHIV u Domagojevoj 10, nego i u Centru za mlade utorkom i četvrtkom od 10 do 14 sati. Uz sve navedeno, mladi u Centru mogu dobiti i besplatno psihološko savjetovanje. 


Što se tiče statistike kada su u pitanju spolne bolesti među mladima, brojke nam ne idu na ruku.


- Prema informacijama koje imamo od udruge HUHIV, gotovo svaka deseta testirana osoba pozitivna je na klamidiju ili gonoreju, uz značajan udio sifilisa i hepatitisa C, a kod nekih osoba i HIV-a. Tu govorimo o osobama rizičnog ponašanja te onima koji su skloni konzumaciji psihoaktivnih tvari - napominje doktorica Šentija Knežević. 


Kada je u pitanju odaziv na cijepljenje protiv HPV-a, statistika je ipak nešto bolja. Posljednji podaci govore o 40 posto cijepljenih zagrebačkih osmaša, a stručnjaci se nadaju da će zahvaljujući edukaciji o prevenciji rizičnog ponašanja, taj postotak u nadolazećim godinama biti daleko veći. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici