Hrvatski radio

Radio Sljeme

Chris Smith: "kultura pobačaja mora biti zamijenjena kulturom života!"

21.11.2017.

14:39

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Američki republikanac Chris Smith jučer je u Hotelu Dubrovnik, na poziv udruge Vigilare, otvorio festival tradicije i konzervativnih ideja "Tradfest 2017". Svoj je boravak u Zagrebu danas nastavio na Hrvatskom katoličkom sveučilištu na kojem je održao predavanje.

Njegova tema „The Battle for Life in U.S Politics and Globally" zainteresirala je mnoge studente Hrvatskog katoličkog sveučilišta s kojima je razgovarao o ljudskim pravima i zaštiti najranjivih u društvu, posebice o aktulanom pitanju abortusa.

Ovdje sam da bih govorio o važnosti prava čovjeka na život i to od trenutka njegovog začeća kao i o važnosti zaštite nerođene djece i njihovih majki od nasilja abortusa. Zastupam pro-life akciju u Zastupničkom domu američkog kongresa, a nedavno smo imali veoma važno glasanje za zaštitu djece koja su u riziku od abortusa, također smo željeli i naglasiti traume koje na majke dugoročno ostavlja abortus. To se često zapostavlja, ne prepoznaje i podcjenjuje. Osobno radim s mnogim udrugama koje ne rade ništa drugo doli se bave ranjenim majkama koje nakon abortusa traže mir i pomirbu. Čineći abortus nitko ne pobjeđuje, čak dapače postoje dvije žrtve majka i dijete, a u SAD činimo sve ne bi li zaštitili živote ove djece. Nažalost, u SAD-u otkad je Vrhovni američki sud legalizirao abortus na zahtjev, naglašavam da ga nisu odobrili ni kongres ni predsjednik. Videli smo da je ubijeno 60 milijuna nerođene djece bilo od strane ovog udruženja bilo od kemijskog otrova, a to je 14 puta više od čitave populacije u RH. Ogromni gubitci ljudskih života i naravno negativni učinci na žene je veoma realan i kultura pobačaja mora biti zamijenjena kulturom života. Stoga, valja upozoravati da ipak postoji život prije rođenja i da se ljude svijeta probudi, uključujući SAD, da su djeca dragocjena, da zahtijevaju njegu, skrb i ljubav, rekao je Chris Smith.

No, ovo mu nije prvi posjet Hrvatskoj.

Prvi posjet Hrvatskoj bio je 1991. kada sam išao iz Zagreba za Osijek, pa dalje do Vukovara. Iz Vukovara nosim mnoga iskustva, tamo sam sreo mnogo ljudi koji su bili žrtve ubojica, snajperista, tenkova. Susreo sam se sa svećenikom koji nije htio ostaviti crkvu svetog Filipa i Jakova i ljude i imao je nevjerojatnu vjeru i hrabrost da ostane sa tim ljudima. Iz Vukovara sam s još jednim kongresmenom otišao do Miloševića koji je očito bio agresor u ratu i rekao mu što smo vidjeli u Vukovaru. On je to sve negirao. Lagao je. Fotografirao sam migove koji su mi letjeli iznad glave, a on je rekao da nisu bili tamo, na što sam rekao da znam što sam vidio i uhvatio fotoaparatom. I onda smo se vratili sve do Washingtona gdje smo pokušali mobilizirati Američku vladu da naprave nešto više od onoga što su radili, jer nisu baš puno radili za sjever europske zajednice, kazao je Smith.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.