Hrvatski radio

Radio Sljeme

Cijena odvoza otpada biti će još niža, ali ne za sve

08.03.2016.

12:33

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Čistoći rade na tome kako bi riješili probleme koji su nastali promjenom naplate odvoza otpada po volumenu, veličini spremnika i broju odvoza pa čak i promjene u zakonu kako bi se možda uvela naplata po broju ukućana.

Već četiri mjeseca se odvoz otpada naplaćuje po volumenu što je za cilj imalo pošteniji način naplate, no veliki broj građana je nezadovoljan. Uštede, ako ih uopće ima, vrlo su male, a posebni problem je paušalna naplata u velikim stambenim jedinicama zbog koje jednako plaćaju kućanstva u kojima živi jedna osoba i cijela obitelj. Usto, broj odvoza ostao je na tri puta tjedno iako je najavljivano da će se on po potrebi smanjiti.

Voditeljica podružnice Čistoća Marina Lovrečki ipak najavljuje kako je u postupku priprema prijedloga smanjenja broja tjednih odvoza komunalnog otpada, a time i umanjenje cijene. Odluka će se formirati ovisno o različitim potrebama stanovnika koje su različite po različitim strukturama stanovanja u pojedinim dijelovima grada.Dakle, ako smanjujemo broj odvoza i sama cijena normativno mora ići dolje, pojasnila je Lovrečki.

Treba napomenuti kako se onim dijelovima grada koji su do sada bili izuzeti od Odredbe o broju odvoza otpada, a to su uglavnom područja Sesveta i Brezovice, cijena neće mijenjati. 

Lovrečki je pojasnila i način na koji je moguće regulirati status i visinu mjesečne rate u situacijama kada građani znaju da nekretninu neko vrijeme neće koristiti. U takvim je slučajevima, kaže Lovrečki, potrebno podružnici Čistoće uputiti zahtjev uz koji je potrebno priložiti i stanje vodomjera, te električnog brojila. Stanje ovih brojila poslužit će za usporedbu s prijašnjim stanjem, te će na temelju takve usporedbe korisnik plaćati usluge samo za "održivost kapacitita". Na taj bi način cijena koju plaćate Čistoći mogla biti umanjena za otprilike 30% od onoga što biste inače plaćali.

Reciklažna dvorišta također su problematična. Kako zbog imovinsko-pravnih razloga, tako i zbog buke i prašine koja smeta građanima. Zato je grad odlučio nabaviti pet mobilnih reciklažnih dvorišta, koja će se barem dva puta godišnje premještati na druge lokacije. Prve dvije lokacije su u Folnegovićevoj ulici i Brezovici, a o ostalim lokacijama Čistoća će pravovremeno obavijestiti građane.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.