Hrvatski radio

Radio Sljeme

Čistoća ostvaruje premalu dobit od odvojeno prikupljenog otpada

14.03.2019.

14:33

Autor: Magdalena Pongrac

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Prihod Grada Zagreba od odvojeno prikupljenog otpada neznatan je naspram onog koliki bi trebao biti, upozorio je neovisni gradski zastupnik Vladimir Ferdelji na skupštinskom Odboru za komunalno gospodarstvo. Iz Čistoće pak tvrde da cijene otkupa ne određuju oni nego svjetsko tržište.

Najavljeno poskupljenje odvoza otpada, koje bi se Zagrepčanima trebalo dogoditi od studenog, neopravdano je ako Grad dobro gospodari prikupljenim odvojenim otpadom, istaknuo je neovisni zastupnik Ferdelji. Ističe da je svrha prikupljanja otpada njegova daljna oporaba, a ne prodaja, jer jedino na taj način prihodi mogu rasti - Kad bi odvoz sekundarnih sirovina bio pokriven prihodom od tih istih sirovina, onda bismo imali jednu trećinu odvoza manje, a mi ćemo imati puno veće troškove zato što su prihodi gotovo nikakvi. Oni su otprilike sto puta manji nego što ih ostvaruje jedno privatno poduzeće koje isto posluje na otpadu u Zagrebu.

Voditelj podružnice Čistoća Goran Bradić kao krivca za pad prihoda vidi loše stanje na globalnom tržištu - Prihod od sekundarnih sirovina i reciklabilnog otpada, nažalost, neće rasti zbog situacije na svjetskom tržištu. Jedan od primjera je tekstil od kojega smo prije prihodovali 50 kuna po toni, a sada ga plaćamo 200 kuna. Do prije godinu i pol stvarali smo prihod od plastike, a sada su cijene na hrvatskom tržištu od 700 do 1.900 kuna po toni, dakle ispod 700 kuna plastika se ne može prodati. Čistoća nije taj faktor na tržištu koji uvjetuje cijene.

Unatoč kritikama, Odbor za komunalno gospodarstvo prihvatio je izvješće o radu Čistoće za prošlu godinu. Prihvatio je i zaduživanje Grada za 20 milijuna kuna radi energetske obnove javnih ustanova, kao i Ugovor o bespovratnim sredstvima Europske unije koja će s 85 posto financirati izgradnju rotora Remetinec.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.