Hrvatski radio

Radio Sljeme

Čistoća počinje uklanjati glomazni otpad sa zagrebačkih ulica

17.08.2021.

15:43

Autor: Nikolina Devčić

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Grad je pronašao privremeno rješenje za problem glomaznog otpada koji se danima gomila na ulicama, jer ugovori s privatnim tvrtkama nisu obnovljeni. Gradonačelnik Tomislav Tomašević ustrajan je u odluci da pojedine poslove u zbrinjavanju otpada može raditi gradska tvrtka Čistoća.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da Čistoća počinje uklanjati glomazni otpad sa zagrebačkih ulica, a Zagrebački Holding sklopio je ugovor kojim je u Sesvetskom Kraljevcu osigurana lokacija za privremeno skladištenje tog otpada.

- Nakon manjeg ispitivanja tržišta, pronađena je lokacija za privremeno skladištenje glomaznog otpada u Sesvetskom Kraljevcu, gdje će se otpad skladištiti sljedećih 75 dana - rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Istaknuo je da bi se time trebalo dobiti dovoljno vremena za završetak postupaka javne nabave za najam, a nakon toga i kupnju drobilice i sređivanje ostalih tehničkih uvjeta da proradi sustav u kojem će Čistoća, umjesto privatnih tvrtki čiji je natječaj obustavljen, oporabljati tu vrstu otpada.

- Čistoća od danas ponovo odvozi glomazni otpad - prvo će krenuti uklanjati otpad s ulica, zatim iz reciklažnih dvorišta, a potom će se aktivirati usluga prikupljanja glomaznog otpada s kućnog praga -  kazao je.

Na pitanje može li građanima garantirati da više neće dolaziti do obustave odvoza te vrste otpada, Tomašević je poručio kako se nada da će ovo biti zadnji put.

- Nije ovo prva situacija obustave odvoza otpada, upravo kada su bili periodi produženja ugovora bilo je obustave odvoza. Nadam se da će to biti zadnja situacija - poručio je.

Izvijestio je kako je na javni natječaj za kupnju dvije drobilice za sada stiglo pet ponuda, a postupak najma drobilica, čija je procijenjena vrijednost nabave oko 200 tisuća kuna, još traje.

Upitan hoće li Čistoća trebati ishoditi dozvolu za drobljenje otpada, makar i u unajmljenim drobilicama, Tomašević je odgovorio kako se čeka da postupci javne nabave završe. Nada se da će dobivanje tih dozvola trajati kraće od dva mjeseca, a upravo zbog toga su pronađena privremena rješenja u “tranzicijskom periodu”.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.