Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Civilna zaštita u Zagrebu ne funkcionira"

23.03.2022.

12:39

Autor: Mario Mihaljević

Most o civilnoj zaštiti

Most o civilnoj zaštiti

Foto: Robert Anić / Pixsell

Mostov zastupnik u Gradskoj skupštini Lovro Marković najavio je da će Klub zastupnika Mosta od gradonačelnika Tomislava Tomaševića zatražiti izradu pravilnika o održavanju civilnih skloništa, istaknuvši da je trenutna kriza otkrila kako su ona zapuštena.


-Tri relativno recentna događaja, počevši od zagrebačkog i petrinjskog potresa do pada drona kod Studentskog doma, potaknula su nas je da pokrenemo inicijativu kojom ćemo podići sustav civilne zaštite-, rekao je Marković na konferenciji za novinare. 


Ocijenio je da je sustav civilne zaštite u Zagrebu u lošem stanju te se posebno se osvrnuo na stanje gradskih civilnih skloništa, o čijem se stanju u javnosti raspravlja, istaknuvši da su ona zapuštena. -Pokrećemo inicijativu i tražit ćemo od gradonačelnika pokretanje postupka donošenja pravilnika o održavanju civilnih skloništa u Zagrebu te da se u roku 30 dana dostave izvješća o procjenama rizika u sustavu civilne zaštite-, kaže Marković. 


Poručio je kako će se inicijativom zahvatiti i poboljšanje funkcioniranja sustava civilne zaštite na razini mjesnih odbora, kojima upravljaju predsjednici vijeća gradskih četvrti, među kojima ima onih koji nisu upućeni u rad sustava. 


-To su uglavnom ljudi koji nemaju niti jednog dana edukacije o protokolima za postupanje u kriznim situacijama. Neki članovi stožera od početka mandata Tomaševića nisu dobili nijednu uputu što raditi na terenu u sustavu civilne zaštite-, rekao je Marković. 


Most će stoga tražiti da se u svim vijećima gradskih četvrti održe izvanredne sjednice o stanju civilne zaštite, najavio je.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.