Hrvatski radio

Radio Sljeme

Covid potvrde u Hrvatskoj vrijedit će dvostruko duže nego u Europskoj uniji

01.10.2021.

16:14

Autor: Magdalena Pongrac

Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / -

Covid potvrde u Hrvatskoj odsad vrijede godinu dana, no druga polovina tog roka neće se priznavati u svim zemljama Europske unije. Svaka zemlja članica odlučuje o tome koje trajanje Covid potvrda će priznavati pri ulasku u svoju zemlju. Neke će tražiti dodatne dokumente.

Dobra je vijest da je Covid potvrdama u Hrvatskoj rok produžen na godinu dana od završetka cijepljenja i preboljenja bolesti pa u tom roku osobe neće morati ići u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženima - istaknula je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

No, to neće biti dovoljno za dobivanje EU digitalne Covid potvrde. Za one koji su Covid preboljeli, ona vrijedi tek 6 mjeseci, a za preostalih 6 mjeseci bit će potreban PCR ili antigenski test. To se odnosi na one koji putuju izvan Hrvatske - Digitalnu EU Covid potvrdu neki građani neće moći dobiti pa će mogućnost prelaska granice morati ostvarivati pomoću drugih dokumenata - rekla je Pavić Šimetin - a tu razliku od 6. do 12. mjeseca građani dokazuju negativnim PCR ili antigenskim testom ili potvrdom liječnika da su preboljeli Covid-19.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.