Hrvatski radio

Radio Sljeme

Crveni križ "zacrvenio" Zrinjevac i proslavio 140. rođendan

05.05.2018.

12:49

Autor: Magdalena Pongrac

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Hrvatski Crveni križ raznim prigodim događajima i mimohodom oko 200 članova kroz središte Zagreba obilježio je 140. obljetnicu svojeg osnutka i rada, zajedno sa Zapovjedništvom za potporu Oružanih snaga koje pak slavi 16. obljetnicu osnutka.

Samo pet godina nakon što je u Ženevi osnovan Međunarodni crveni križ, Hrvatska je počela s organiziranjem Crvenog križa - istaknuo je predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa - Josip JelićU svojem humanitarnom radu ima 19 redovitih programa te 41 program koji diljem Hrvatske provodi 131 lokalno društvo Crvenoga križa, nastojeći biti što bliže potrebitima

Smotra je počela mimohodom Crvenoga križa i Hrvatske vojske s Cvjetnoga trga Ilicom prema Trgu bana Jelačića do ZrinjevcaOni koji dođu moći će vidjeti neke od naših aktivnosti, kao i našu opremu, a u nekim aktivnostima će se moći i sami okušati. Zrinjevac se danas crveni jer su s nama kolege i volonteri iz cijele Hrvatske, a u šatoru u kojem građani mogu pokušati na lutki isprobati postupak oživljavanja, imamo i volontere i liječnike koji su stručni u tome tako da ih mogu ispraviti i naučiti nešto novo, istaknula je u našem programu voditeljica Ureda izvršnog predsjednika Crvenog križa Maja Antonić.

Uz to, na Zrinjevcu do 14 sati građani mogu besplatno izmjeriti tlak, šećer u krvi, visinu i indeks tjelesne mase te od stručnjaka dobiti korisne savjete o zdravoj prehrani i tjelovježbi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.