Hrvatski radio

Radio Sljeme

Čutura: Hrvatski državni arhiv mjesto je čuvanja nacionalnog identiteta

10.10.2017.

14:34

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

10. listopada 1913. godine preseljeno je arhivsko gradivo iz Banskih dvora u novu zgradu Arhiva na Marulićevom trgu. Tamo je danas svečano obilježen Dan Hrvatskog državnog arhiva, te središnje ustanove u Republici Hrvatskoj u kojoj se građa prikuplja, čuva te daje na korištenje.

Hrvatski državni arhiv je mjesto čuvanja kolektivne memorije, ali on ima i ulogu čuvanja nacionalnog identiteta, svega onoga na što se pozivamo kada branimo našu državnost, našu opstojnost. Arhiv je taj temeljni kamen na koji se uvijek možemo pozvati, istaknuo je ravnatelj Arhiva Dinko Čutura.

Središnja tema ovogodišnjeg Dana posvećena je doajenu filmske umjetnosti u Hrvatskoj, Oktavijanu Miletiću. Povodom 30. obljetnice smrti i 115. obljetnice njegova rođenja, otvorena je izložba Oktavijan Miletić do "Lisinskog". Na izložbi smo pripremili bogat izbor iz njegove ostavštine - od fotografija, dokumenata do samih primjeraka filmske tehnike, nagrade, isječci iz njegovih filmova. Vrijedno je doći pogledati izložbu jer je inače ta građa kod pohranjena u spremištima i rijetkost je da se može vidjeti izložena, kazali su autori izložbe Juraj Kukoč i Kristina Nosković.

Prigodni program traje sve do subote, kada će se održati - Dan otvorenih vrata Arhiva. U subotu - od 10 do 18 sati - građani će moći razgledati izložbu, pogledati projekcije Miletićevih filmova te dobiti informacije o korištenju arhivske i knjižnične građe. Najavljeni su i obilasci zgrade Arhiva i stalnih postava uz stručna vodstva, obilasci Središnjeg laboratorija za konzervaciju i restauraciju te Središnjeg fotolaboratorija. Detaljan program može se pronaći na poveznici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.