Hrvatski radio

Radio Sljeme

Cvjetković: ovo je deložacija pravne države

10.07.2015.

10:22

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovo nije pravna država, ovo je deložacija pravne države! Poručio je to Tomislav Cvjetković, čija deveteročlana obitelj od 9 sati očekuje deložaciju iz kuće na Bukovcu, za koju se on još uvijek nada da se neće dogoditi, da će pobijediti zdrav razum i da se neće "uništiti, ubiti jednu obitelj".

"Imamo osjećaj da je netko odlučio da nas se mora baciti van. Unatoč tomu, mi još uvijek vjerujemo u situaciju da se, kad krenu pregovori sa sudskim ovršiteljem, na licu mjesta može nešto napraviti i dogovoriti. No, realno, netko je odlučio da smo mi trenutno najveći državni problem", izjavio je Cvjetković novinarima ispred kuće, oko koje se od jučer navečer okupilo oko 150 ljudi koji se protive deložaciji.

Naglasio je kako nema namjeru pružati fizički otpor deložaciji ako do nje dođe, te je stoga zamolio sve okupljene da budu dostojanstveni. "Ne želim da hrvatska policija lupa pod hrvatskom narodu i, ne daj Bože, obrnuto", poručio je.

Cvjetković je naglasio kako nikad nije bio revolucionar te ne želi na taj način gledati na svijet. "Legalist sam. Međutim, ovakva pravna država je u biti zlo koje u ovom trenutku tare nas Hrvate i sve hrvatske građane", kazao je. "Ne želim pružati otpor, želim da budemo dostojanstveni, jer ako je netko jači, jači je pružali mi otpor ili ne. Čemu žrtve, traume? Djeca ionako imaju traume, sada još da me netko lupa ili da njih netko udara. Čemu to, zašto? Zbog zidova koji su na kriminalni način stečeni? Jednostavno, kad si nemoćan protiv sustava, kad osjećaš da si najveći neprijatelj... teško je živjeti u takvoj situaciji", rekao je Cvjetković.

Upitan ne misli li da se deložacija može samo odgoditi te da će "najcrnji scenarij" kad-tad uslijediti, odgovorio je kako se to ne mora dogoditi. "Najcrnji scenarija je zato što je netko tako odlučio. To nije pravna država, to je deložacija pravne države. Živjet ću i dalje, ako Bog da, i želim biti ponosan bez obzira što sam povrijeđen", istaknuo je.

Najavio je kako ima namjeru obratiti se višim sudovima, poput Europskog suda za ljudska prava, ali da u ovom trenutku za to nema snage jer se njegova obitelj do zadnjeg dana nadala da će se "u ovoj državi naći zdravog razuma". "Međutim, nema zdravog razuma u onima koji odlučuju. Zdrav razum je među ljudima koji žele pomoći, ali nije bilo prilike da na nas bude više", naveo je Cvjetković.

Na pitanje gdje će se svi smjestiti ako se deložacija u petak ipak dogodi, odgovorio je kako to još ne zna, vjerojatno kod članova obitelji. "Rastrčat ćemo se na par strana i prenoćiti. Ne želim u prihvatilište, ne želim djecu davati u domove. Jednostavno, uništili su, ubili jednu obitelj", poručio je.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.