Hrvatski radio

Radio Sljeme

Cvjetnica: Blagoslov grančica ispred crkve na otvorenom

28.03.2021.

06:52

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Foto: Radio Sljeme/VJR

Foto: Radio Sljeme/VJR

Foto: - / -

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje spomen je Kristova slavna ulaska u Jeruzalem i povezan je sa sjećanjem na njegovu muku i smrt. Kardinal Josip Bozanić, predvodit će misu u Župi Dobrog Pastira u Brestju u 11 sati. Na 1.programu HTV-a i Hrvatskoga radija od 10 sati prijenos je mise iz Prozorja.

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje kršćanski je blagdan i spomen je Kristova slavna ulaska u Jeruzalem te uvod u Veliki tjedan. Taj se spomen povezuje sa sjećanjem na njegovu muku i smrt.  

Na Cvjetnicu je misa posebno obilježena čitanjem ili pjevanjem Gospodinove muke. Bogoslužje ima dva dijela: najprije blagoslov maslinovih grančica ispred crkve te svečani spomen muke i smrti Kristove u crkvi.

U mnogim zagrebačkim župama blagoslov grančica će biti na otvorenom, ispred crkve. 

Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice masline, drijenka ili drugog zelenog granja ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše, kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice. Za Cvjetnicu se vežu i drugi običaji. U subotu, dan prije Cvjetnice bere se proljetno cvijeće, najčešće ljubičice, i stavlja u posudu s vodom kojom se na Cvjetnu nedjelju umivaju svi ukućani.  

Na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije mogu se preuzeti tekstovi za molitveno slavlje Cvjetnice u obitelji . Predložak slavlja pripravio je Hrvatski institut za liturgijski pastoral prošle godine u razdoblju kada se nisu slavila bogoslužna slavlja zbog pandemije, a za ovu godinu predložak je prilagodio vlč. mr. Tomislav Hačko.

Na snazi su i dalje epidemiološke mjere koje je propisao HZJZ i za misna slavlja i vjerska opkupljanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.