Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan je Grada Zagreba

31.05.2015.

07:39

Autor: Ana Krois, Doroteja Brljak Sunajko, Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Staroj gradskoj vijećnici na svečanoj sjednici Gradske skupštine, pojedincima i institucijama dodijeljene su nagrade Grada. Među ostalim zbog posebnih zasluga u Domovinskom ratu počasnim građaninom proglašen je general Mladen Markač. Titulu Zagrepčanka godine ponijela je redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu Lovorka Galetić zbog doprinosu u znanosti.

Gradonačelnik Milan Bandić čestitao je Zagrepčanima dan njihovoga grada: "Dan Grada Zagreba slavimo s ponosom zahvalni generacijama naših sugrađana koji su kroz stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline - Grad jednostavno po mjeri čovjeka u kojem je i danas unatoč svemu što nas brine ugodno živjeti. Kako sam jednom rekao - naš Zagreb je takav, jer je dovoljno velik da ga nazovemo metropolom, a ujedno i dovoljno malen za ugodan život." 

Predsjednica Kolinde Grabar Kitarović je u govoru istaknula: "Voljeti svoj grad to znači živjeti za njega, a ne od njega. Možemo i moramo, osobito djecu i mlade, odgajati ih u tom duhu, učiti ih da Zagrepčanke i Zagrepčani, pa čak i mi prigrljeni, svojim načinom života, svojim odnosom prema gradu, najviše određujemo njegovu budućnost i svoj standard života."

S ponosom ističemo kako je za izniman doprinos zaštiti okoliša i uređenju Grada Zagreba osmišljanjem i provedbom ekološko - edukativnog projekta „Svi na zeleno" i uređenja Parka Zvonimira Milčeca nagradu Grada Zagreba dobio i naš kolega Ivan Hlupić.

Na svoj dan Zagreb slavi i svoju zaštitnicu - Majku Božju od Kamenitih vrata. Vjernici su se okupili u zagrebačkoj prvostolnici u 19 sati, na misnome slavlju koje predvodi kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice.

Nakon mise u katedrali slijedi tradicionalna procesija sa slikom Majke Božje od katedrale do Kamenitih vrata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.