Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan je Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

04.11.2015.

08:38

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća obilježit će se 239. obljetnica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Okupljene će pozdraviti dekanica prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, nakon čega slijedi dodjela priznanja i Dekanove nagrade najuspješnijim studentima u akademskoj godini 2014./2015.

Pravni fakultet jedna je od najstarijih institucija Sveučilišta i jedini kojem djelovanje nije prekinuto. Osnovan je 1776. u sklopu reforme visokoga školstva u Habsburškoj Monarhiji.

Tada je uredbom Marije Terezije osnovana Kraljevska akademija znanosti u Zagrebu (Regia scientiarium academia Zagrabiensis) s tri fakulteta: Filozofskim, Teološkim i Pravnim (Facultas iuridica). Prvi profesori tada su izabrani temeljem natječaja, a njihov izbor potvrdila je kraljica.

Nastava je počela 4. studenoga 1776., pa se taj datum obilježava kao Dan fakulteta.

Vizija Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu jest i dalje, u skladu s načelima izvrsnosti, biti vodeća visokoobrazovna nastavna i znanstvena ustanova u svom području u regiji. Nadalje, vizija Pravnog fakulteta temelji se na daljnjem jačanju suradnje s lokalnom zajednicom, gospodarstvom, tijelima državne sudbene, zakonodavne i izvršne vlasti, institucijama civilnog društva, institucijama europskog istraživačkog prostora i prostora visokog obrazovanja, te u otkrivanju i ostvarivanju zajedničkih interesa pri iskorištavanju pozitivnih učinaka procesa izgradnje i usavršavanja vrijednih i praktično primjenjivih znanja i vještina - navedeno je na internetskoj stranici Fakulteta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.