Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan multiple skreloze donosi humanitarnu predstavu "Duet za jednog"

11.09.2018.

13:07

Autor: Čarles Gržinić

Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana multiple skreloze koji će se održati u petak , 21. rujna u Kinu Europa danas je održana konferencija za novinare na kojoj je najavljena humanitarna akcija "Učinimo nevidljivo vidljivim".

U sklopu nje u Koncernoj dvorani Lisinski s početkom u 19 sati bit će održana i kazališna predstava "Duet za jednog".

redstava govori o ženi koja nakon što je oboljela od multiple skreloze više ne može svirati violinu. Kako bi preboljela krizu ona odlazi kod psihijatra. Koliko je glumici Ani Vilenici bilo teško uči u lik .
"Bilo mi je zanimljivo uči u lik. Pomogla su mi druženja s oboljelima koji su mi iz predstave u predstavu dali puno korisnih savjeta i za to sam im zahvalna. "
U Hrvatskoj od multiple skreloze danas boluje 6 000 osoba. Koliko bolest može limitirati radnu sposobnost bilo je pitanje za dr. Ivanu Đerek Dubravčić iz gradskog Ureda za zdravstvo.
"Ako se bolest na vrijeme dijagnosticira uz pomoć lijekova to se ne bi trebalo osjetiti u svakodnevnom radu. Iskustvo nas uči, da danas i nakon 10 , 15 godina oboljeli uz pomoć kolega s posla i obitelji rade kao i oni zdravi."
Uključivanjem u humanitarnu akciju, odnosno kupnjom ulaznice koja se može i pokloniti skupljaju se sredstva za Centar mladih Ribnjak kojem treba rampa za ljude s tjelesnim invaliditetom, lifteve u Puli te vozilo za potrebe Vukovarsko – srijemske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.