Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan osoba s cerebralnom paralizom

05.05.2015.

13:26

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Podizanje kvalitete socijalnih usluga u lokalnoj zajednici radi podizanja kvalitete života osoba s s cerebralnom paralizom poruka je okruglog stola koji je organizirao Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize u povodu Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom.

Na skupu je upozoreno na potrebu ravnomjernog regionalnog razvoja mreže socijalnih usluga u svim županijama, te važnost uspostave trajnih usluga, koje ne bi ovisile o povremenim projektima. Predsjednik saveza Rafael Pejčinović podsjetio je na "dugogodišnju mantru" u Hrvatskoj o deinstitucionalizaciji skrbi o osobama s invaliditetom no, istaknuo je, istodobno se propustilo osigurati neophodnu infrastrukturu za realizaciju takve zamisli.

"U ovom trenutku takvih usluga nema - raspisuju se natječaji s vremena na vrijeme, no to nisu stalne usluge već traju dok traje projekt i pitanje je hoće li se nastaviti, a svrha je socijalnih usluga da budu stalne", rekao je Pejčinović. Apsurdnost sadašnje situacije ilustrirao je projektima osobne asistencije, u kojemu osoba ostaje bez osobnog asistenta kada projekt završi.

Kao jedna od stvari koje ipak kreću na bolje izdvojen je projekt pomoćnika u nastavi koje djeca s teškoćama u razvoju ove godine prvi put dobivaju zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. No, takve bi usluge, rečeno je, trebale biti zajamčeno pravo svakog djeteta u Hrvatskoj koje treba takvu pomoć, neovisno o EU-ovom novcu.

Predstavnici saveza koji okuplja 35 udruga i oko 2000 članova s dječjom i cerebralnom paralizom pozdravili su i napore Ministarstva zdravlja da uspostavi registar osoba s invaliditetom, koji bi prvi put dao točne podatke o broju tih osoba u Hrvatskoj.

Na skupu je upozoreno da skrbi o odraslim osobama s tom vrstom invaliditeta u Hrvatskoj za sada nije standardizirana i nema naznaka da će pojedine udruge uskoro dobiti licencu za to.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.