Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan otvorenih vrata Etnografskog muzeja

22.10.2021.

09:15

Autor: Nevena Saraga

Foto: Radio Sljeme/ns

Foto: Radio Sljeme/ns

Foto: - / -

Danom otvorenih vrata Etnografski muzej obilježava 102. godišnjicu. Tim povodom, kroz besplatne programe, posjetitelji od 10 do 18 sati mogu zaviriti u bogato nacionalno i izvaneuropsko kulturno nasljeđe.

Etnografski muzej osnovan je 22. listopada 1919. godine. Od samog početka smješten je u jednoj od najljepših secesijskih palača u centru Zagreba na Trgu Mažuranića 14.

Pod svojim okriljem čuva više od 85.000 predmeta, vrijedan knjižnični fond s oko 25.000 knjiga i časopisa te oko 130.000 jedinica dokumentarne građe.

I Etnografski se muzej, kao i mnogi drugi, morao prilagoditi radu u uvjetima epidemije, ističe ravnateljica Goranka Horjan:

- Sama obljetnica muzeja dolazi nam u zaista izazovno vrijeme kada su muzeji kao ustanove u cijelom svijetu pogođeni pandemijom i razmatramo opcije da uvijek uz programe u muzeju imamo i one online.

U sklopu programa koji traje od 10 do 18 sati, možete razgledati izložbe uz stručna vodstva.

  • Od 10 do 18 sati - ulaz u Etnografski muzej je slobodan (bez plaćanja ulaznice).
  • 11 sati - Stručno vodstvo dr.sc. Dragana Damjanovića: Alojz Vjekoslav Bastl i arhitektura palače Etnografskog muzeja u Zagrebu
  • 16 sati - Stručno vodstvo kroz izložbu Igračke – djetinjstvo zauvijek
  • 17 sati - Stručno vodstvo kroz izložbu „Kapa dolje!“ Priča o (ne)pokrivanju glave
  • Za one najmlađe pripremili su knjižicu Tragom životinja, Potraga kroz postav izvaneuropskih kultura zahvaljujući kojoj će se na zanimljiv način upoznati s kulturama drugih kontinenata (Afrike, Australije, Južne Amerike). Svi koji je uspješno riješe dobit će slatku nagradu.

Posjetitelji koji ne mogu doći u Etnografski muzej „s kauča“ mogu posjetiti najnoviju virtualnu izložbu "Škrinja puna digitalnih tajni" i otkriti priče o škrinjama prepunih značenja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.