Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan otvorenih vrata Medicinskog fakulteta

22.04.2017.

15:27

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se na fakultetu Medicine održava dan otvorenih vrata namijenjen prvenstveno srednjoškolcima, potencijalnim studentima medicine, njihovim roditeljima, a i svim zainteresiranima koji se žele pobliže upoznati s Medicinskim fakultetom i svim znanstvenim, nastavnim i istraživačkim aktivnostima.

Medicinski fakultet u Zagrebu ove godine slavi 100.-tu obljetnicu svog postojanja. Ovaj fakultet je ustanova duge tradicije koja obrazuje gotovo tri četvrtine svih doktora medicine u Hrvatskoj i oko 80% doktora medicinskih znanosti. 

Zagrebački Medicinski fakultet jedina je ustanova koja omogućava edukaciju svih 48 specijalizacija. A u Hrvatskoj ova institucija ostvaruje oko 23 posto ukupne znanstvene produkcije.

Ono što posebno želimo ove godine je pokazati budućim studentima je to da u obilasku vide različite zavode, laboratorije i da vide kako to izgleda na početku studija. Prve tri godine su najteže, ali naši budući studenti će imati priliku učiti od najboljih i mi želimo da oni ostanu ovdje, rekao je Dekan fakulteta, Marijan Klarica.

Fakultet je vrlo aktivno uključen u rješavanje rastućeg problema nedostatka liječnika u Hrvatskoj. Ove godine na svoju listu fakulteta medicinu je izabralo 1500 učenika.

Prvi izbor je preko 900 kandidata, što je 900 ozbiljnih kandidata za samo 300 mjesta. Dobivamo zaista samo najbolje studente iz cijele države, a i šire. Osim toga primamo i 50 kandidata na studij engleskog programa. Već ih je 15 poslalo svoje prijave. Mislim da su najbolji od najboljih i da jednog dana možemo imati puno povjerenje u njih da ne tražimo vani stručnu pomoć, naglasila je predsjednica povjerenstva za upis u prvi semestar, Jasna Lovrić.

Spomenimo i da će 17. prosinca Medicinski fakultet imati svečanu proslavu svoje obljetnice u dvorani Vatroslava Lisinskog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.