Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan otvorenih vrata Tehničkog muzeja "Nikola Tesla"

20.12.2015.

09:21

Autor: Davor Šalat, Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tehnički muzej Nikola Tesla slavi 61. rođendan i ima Dan otvorenih vrata. Stalni postav muzeja možete besplatno razgledati do 13 sati uz stručno vodstvo kroz Rudnik, kabinet Nikole Tesle i Planetarij.

Tu je i interaktivna izložba Abeceda novca, koju je ove godine već vidjelo više od 10 tisuća posjetitelja, a zanimljiva je i nova izložba "Bezbroj lica periodnog sustava elemenata"

Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline. Prva govori o Mendeljejevu i njegovom djelu (predviđanje još neotkrivenih kemijskih elemenata). Druga cjelina govori o prethodnicima periodnog sustava, dok je treća cjelina posvećena povijesti otkrivanja kemijskih elemenata.

Posebna atrakcija izložbe je originalan prikaz periodnog sustava dimenzija 3 x 7 x 2 m. Interaktivna instalacija služi i kao rekvizit u kvizu "Poznajemo li periodni sustav?" U kvizu se dva učenika ili dvije grupe natječu koja će postići više točnih odgovora na dva pitanja postavljena za svaki element. I još jedna zanimljivost izložbe: iz Newlandsova zakona oktava može se napisati glazbu za svaku kemijsku formulu, za svaku kemijsku reakciju pa će tako biti prikazana glazba koja se zove Triježnjenje. Oksidacija alkohola (etanola) u etanol, a potom u octenu kiselinu – to je reakcija koja se događa i u našem tijelu, u jetrima, nakon "tuluma".

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.