Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan otvorenih vrata zagrebačkog Društva distrofičara

25.05.2017.

15:20

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je otvorenih vrata Društva distrofičara. Njime se želi upoznati javnost sa spektrom aktivnosti Društva te poboljšati kvalitetu življenja osoba s invaliditetom. Dan su organizirali Zajednica saveza osoba s invaliditetom, Savez društva distrofičara Hrvatske i Društvo distrofičara Zagreb.

Dan otvorenih vrata prilika je za senzibiliziranje javnosti o teškoćama s kojima se suočavaju osobe oboljele od distrofije. Njih je u Hrvatskoj oko 6 tisuća, rekla je predsjednica Saveza društva distrofičara Zagreb, Marica Mirić, te istaknula važnost rehabilitacijskog centra za osobe s invaliditetom u sklopu Doma zdravlja na Krugama. Kroz projekte smo uspjeli nabaviti opreme preko 3 milijuna kuna gdje dolaze osobe s mišićnom distrofijom za koju nema lijeka, ali se progresija bolesti usporava vježbanjem i zato imamo stalno zaposlenog fizioterapeuta. Uz te usluge imamo i usluge kreativnih radionica, decoupage tehnike, oslikavanje svile, ali ono čime se ja silno ponosim je to da smo formirali i muzičku skupinu koja postiže zapažene rezultate, istaknula je Mirić.

Koliko Savez društva distofičara pomaže osobama oboljelim od te bolesti posvjedočila je korisnica centra Silvana Strunjak rekavši da joj je Savez omogućio samostalan život sa svojom kćeri, koja isto boluje od mišićne distrofije. Obje smo u kolicima tako da kod tih stvari koje su potrebne za samostalan život - od osobnog asistenta, pomoći u kući, odlazaka k liječniku do društvenih aktivnosti te prijevoza - Savez nam uvelike pomaže, naglasila je Strunjak.

Na Danu otvorenih vrata, Društvo distrofičara predstavilo je radove s kreativnih radionica te rehabilitacijske uređaje na kojima članovi svakodnevno obavljaju terapiju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.