Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Dan plave zvijezde" na Europskom trgu

02.06.2017.

11:55

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K. – life) danas na Europskom trgu održava javno-zdravstvenu akciju "Dan plave zvijezde", a sve u cilju podizanja svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva.

Akcija je organizirana po uzoru na manifestaciju 'Dress in Blue Day“, koja se već niz godina održava u SAD-u u organizaciji Colon Cancer Alliance.

Plava zvijezda simbolizira sjećanje na sve ljude koji su izgubili bitku s ovom zloćudnom bolesti te predstavlja i nadu za budućnost bez raka debelog crijeva. 

 Godišnje se u našoj zemlji otkrije više od 3000 novooboljelih, a više od 2000 njih izgube bitku od te opake bolesti. Rak debelog crijeva predstavlja drugi po učestalosti tip raka u oba spola te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka.

Prema riječima kirurga Pavla Kostopeča iz udruge Pink Life, ljudi s navršenih 55 godina života trebali bi jednom godišnje nositi uzorak stolice na kontrolu. Danas tu pretragu radi 20 posto građana, a jedan od ciljeva ove akcije jest da se taj broj poveća na 60 posto.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.