Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan Sveučilišta u Zagrebu svečano obilježen u Hrvatskom narodnom kazalištu

03.11.2021.

14:26

Autor: Nevena Saraga

Foto: Sanjin Strukic/ PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/ PIXSELL

Foto: - / -

Dan Sveučilišta svečano je obilježen u Hrvatskom narodnom kazalištu. Program je počeo svečanom sjednicom Senata, a prisutni su bili i predsjednik RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner i izaslanik predsjednika Vlade, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671. Zato Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta, podsjeća rektor Damir Boras:

- Mi danas obilježavamo početak 353. akademske godine, dakle od 1669. u kontinuitetu kao ustanova koja nikad nije izgubila svoj zakonski legitimitet i koja je stožerna ustanova hrvatskoga naroda u području visokog obrazovanja; znanosti, kulture i društvenih utjecaja, istaknuo je rektor Boras.

Na svečanosti su dodijeljena i 23 počasna zvanja i titule profesora emeritusa umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“, „Andrija Mohorovičić“, „Andrija Štampar“ i Ars summa universitatis za godinu 2021. 

Dobitnik zlatne počasne medalje Sveučilišta je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić za izniman doprinos u promicanju teoloških znanosti i afirmaciji hrvatskoga identiteta i hrvatske kulturne baštine na Sveučilištu u Zagrebu.

U umjetničkom dijelu programa svečane sjednice Senata u povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao je glumac Joško Ševo i Komorni zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Uoči svečane sjednice, sveučilišno je izaslanstvo na groblju Mirogoju položilo vijence i odalo počast preminulim profesorima i studentima, a s obzirom na epidemiološke mjere te ograničen broj mjesta u HNK-u, posebna priznanja studentima i profesorima, kao i spomen-medalje profesorima rektor će uručiti naknadno na posebnoj svečanosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.