Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan Učiteljskog fakulteta i Svjetski dan učitelja

05.10.2017.

12:51

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i Svjetski dan učitelja obilježen je svečanom sjednicom održanom u auli Učiteljskog fakulteta. I tom prilikom istaknuto je kako učiteljski poziv još uvijek nije dovoljno cijenjen u društvu.

Zagrebački Učiteljski fakultet počeo je djelovati 1849. Na njemu se danas obrazuje više od 2 tisuće studenata, zaposleno je oko 200 nastavnika, a s obzirom na interdisciplinarnost studija ima i veliki broj vanjskih suradnika.

Dekan fakulteta Ivan Prskalo svim učiteljima čestitao je njihov dan.

Neka zadrže onaj ponos poziva koji su odabrali. Izabrati ovaj poziv to je stvarno istinsko domoljublje zato što je ovaj poziv bio vrlo rijetko financiran na primjeren način, rekao je Prskalo te nastavio kako su učitelji, unatoč tome, nalazili snage da odgajaju dobre generacije.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras kazao je da Svjetski dan učitelja obilježava profesiju koja je od pamtivijeka uzvišena jer označava ljude koji su nas uputili u život i dali nam temeljna znanja i vrijednosti.

Temeljni, primarni odgoj, to je ono što nam treba. Morate ulagati u sebe, u vrijednosti, u znanje, u odnos prema drugima, mogu reći i u ljubav prema drugima, dakle, željeti pomoći i biti tolerantan. To su minimalne vrijednosti, a učitelji sve to daju, rekao je Boras.

Kako je zaključeno, premda učitelji odgajaju mlade naraštaje koji će oblikovati budućnost naše zemlje, važnost te profesije još uvijek nije prepoznata i dovoljno cijenjena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.