Hrvatski radio

Radio Sljeme

Danas obilježavamo dan oslobođenja Zagreba!

08.05.2019.

09:57

Autor: Boris Bogić

R.S.

R.S.

Foto: - / -

Povodom dana oslobođenja Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić zajedno s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, položio je vijenac i zapaliti svijeću na Grobnicu narodnih heroja.

Na današnji dan prije 74 godine Zagreb je oslobođen. Isti dan se obilježava i kao Svjetski dan pobjede nad fašizmom kad je nacistička Njemačka potpisala bezuvijetnu kapitulaciju.

Gradonačelnik Milan Bandić položio je vijenac i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te je naglasio da nije bilo hrvatskih antifašista ne bi bilo ni današnje Hrvatske

- Da nije bilo pobjede antifašističke koalicije u kojoj je Hrvatska dala obol, i da nije bilo branitelja iz domovinskog rata na čelu sa prvim hrvatskim predsjednikom koji je također bio antifašist, mi nikada ne bi imali slobodnu i demokratsku Hrvatsku. Ne treba smetnuti s uma da je hrvatski narod bez obzira što mu se često stavlja privjesak "ustaški" zbog tzv. NDH, od 11 korpusa antifašističke vojske u II sv. ratu pet je formirano u Hrvatskoj - 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.