Hrvatski radio

Radio Sljeme

Danas se očekuje zrak dobre kvalitete

30.03.2020.

13:28

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Na temelju zadnjeg indeksa kvalitete zraka za lebdeće čestice PM10 i PM 2,5, koji se određuje na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" ističu kako tijekom današnjeg dana možemo očekivati zrak dobre kvalitete tijekom današnjeg dana.

Na području Zagreba zrak je umjerene (mjerna postaja Zagreb-3) i prihvatljive kvalitete (mjerne postaje Zagreb-1 i Zagreb-2). Indeks kvalitete zraka za PM10 i PM 2,5 određen je na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, a rezultat je pokazao da su satne koncentracije od sinoć niske. Tijekom dana se očekuje da će zrak biti dobre kvalitete, navodi u priopćenju Zavod.
Imajući u vidu epidemiološku situaciju, stručnjaci preporučuju, osobito osjetljivim skupinama - djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelim od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta da još malo pričekaju sa fizičkim aktivnostima na otvorenome.
Podsjećamo, povećane koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.