Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dani otvorenih vrata Europskih projekata održani u Zagrebu

19.05.2019.

12:46

Autor: Emina Dabo Hunjak

Foto: HRT Radio Sljeme

Foto: HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

Na Trgu kralja Tomislava održavaju se Dani otvorenih vrata Europskih projekata kojima se građani žele potaknuti na korištenje EU fondova. Manifestaciju organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Osim u Zagrebu o EU fondovima građani će se moći informirati na više od 170 ovakvih događanja diljem zemlje, a Grad Zagreb predstavio je dva glavna infrastrukturna projekta za koja je dobio sredstva iz EU fondova. Prvi je modernizacija Zoološkog vrta, a drugi rekonstrukcija raskrižja Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik, odnosno rotor Remetinec.

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Gradu je rekonstrukcija rotora Remetinec koji je jedan od najfrekventnijih, ali i najnesigurnijih prometnih čvorišta. Njegovom realizacijom promet na tom raskrižju bit će brži i sigurniji. Osim toga, građani će zahvaljujući sredstvima iz EU fondova moći uživati i u novouređenom Zoološkom vrtu.

- Prvi projekt bio je projekt vezan uz podizanje turističke ponude Grada Zagreba kojim se značajno promijenilo lice našeg Zoološkog vrta, njegova ukupna vrijednost bila je oko 37 milijuna kuna, od čega je čak 95 posto sredstava bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Što se tiče rotora Remetinec njegova ukupna vrijednost je oko 331 milijun kuna, od čega su 321 milijun bespovratna sredstva, od toga 273 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostala bespovratna sredstva su iz državnog proračuna Republike Hrvatske - rekla je pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Grada Zagreba Mirjana Zubak.

I u sljedećoj godini Grad planira povući novčana sredstva iz Europskih fondova za realizaciju novih projekata. U ovoj je godini Grad prijavio 32 projekta za energetsku obnovu vrtića, škola, sportskih i kulturnih objekta te domova za starije, od kojih je za njih 24 već dobio ugovore u vrijednosti od oko 200 milijuna kuna.

Grad uz pomoć sredstava iz EU fondova planira i ulaganje u Tehnološki park na Zagrebačkom Velesajmu u paviljonu 12 u vrijednosti od oko sto milijuna kuna, a tijekom ove godine prijavio je i projekte vezane uz gospodarenje otpadom. 25 milijuna kuna iz EU fondova Grad je dobio za izradu pripremne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom te za provedbu edukativnih aktivnosti za građane vezane uz odvajanje otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.