Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dani otvorenih vrata ZET-a

16.09.2023.

11:15

Autor: Radio Sljeme

ZET

ZET

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U povodu 132. obljetnice Zagrebačkog električnog tramvaja i Europskog tjedna mobilnosti, ZET po prvi put je organizirao "Dane otvorenih vrata". 

 Ovaj će vikend tako od 9 do 17 sati, na Remizi u Ozaljskoj 105, građani moći vidjeti kako funkcionira javni gradski prijevoz te se upoznati s njegovom tradicijom i razvojem.


Riječ je o prvoj takvoj manifestaciji ZET-a kojom se našim sugrađanima nastoji pružiti jedinstveni uvid u svakodnevni način funkcioniranja javnog gradskog prijevoza, predstaviti njegovu bogatu tradiciju, kulturno-tehničku baštinu i razvoj, a također predstaviti i dio naših vrijednih radnika čiji je svakodnevni trud utkan u funkcioniranje prijevozne usluge.


U dvorištu ZET-a bit će izloženi autobusi, tramvaji, ali i radna vozila koja će se moći razgledati. 


Za ljubitelje tehničke baštine, kao i naše najmlađe sugrađane, pripremili smo posebne izloške kojima će se predstaviti segmenti vozila i njihovo održavanja, kao i unikatne makete vozila koje su zasluga grupe vrijednih entuzijasta.


Posjetitelje očekuje stručno vodstvo te razgled tramvajskih radionica u kojima se izvode popravci te kultnog spremišta tramvaja iz 1936-e.


Kako bi posjetiteljima omogućili još jednostavniji dolazak do Remize, u prometu će od 10 do 16 sati biti besplatna tramvajska linija 21 koja će svakih 30 minuta prometovati kružnom trasom: Ljubljanica – Trg bana Josipa Jelačića – Glavni kolodvor – Trg žrtava fašizma – Trg bana Josipa Jelačića – Ljubljanica. 


Tramvaji će se zaustavljati na svim usputnim stajalištima, a riječ je o posebnim vožnjama koje podsjećaju na neka prošla vremena, s obzirom da će na liniji voziti dva muzejska tramvaja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.