Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dani permakulture u Maksimiru

05.02.2023.

11:58

Autor: Radio Sljeme

Proizvodi na Danu permakulture

Proizvodi na Danu permakulture

Foto: Ivana Radaljac Krušlin / Radio Sljeme

U Centru za kulturu i informacije Maksimir traje Dan permakulture i tranzicije, koji organiziraju Udruge Hrvatska permakultura i Vestigium. Misli globalno, djeluj lokalno - rečenica je na kojoj se bazira permakultura kao takva, koja prije svega promiče ekološku samoodrživost. 

Permakultura je praktičan pristup skladnom suživotu čovjeka i prirode koji se bazira na jednostavnoj etici - brizi za planet i ljude te na pravednoj raspodjeli viškova. Nešto slično već prakticiraju u Rijeci, gdje su susjedi u jednom kvartu pokrenuli tzv. društveno kompostiranje, otkrio nam je predsjednik Udruge Hrvatska premakultura Nenad Maljković. 


- Susjedi su odlučili napraviti zajednički komposter u kojem dobivaju vlastiti kompost koji dalje koriste kako žele. Nema tu neke posebne filozofije i misterije. Smisao je da se susjedi povežu, da se druže, da pomažu jedan drugome, a opet da čine dobro za svoju zajednicu i za okoliš - ističe Maljković.


Primjeri održivog suživota stižu nam i iz Splita, gdje je pokrenut projekt tzv. Banke vremena.


- Radi se o uzajamnoj pomoći. Naime, ljudi koji su se uključili u tu inicijativu evidentiraju na jednom mjestu kako mogu pomoći svojim sugrađanima, potom bilježe sate koje su proveli u davanju usluge i na taj način razmjenjuju jedni s drugima usluge - navodi Maljković. 


Permakultura podrazumijeva i održivu gradnju prirodnim materijalima. 


- Kad industrijskim materijalima izgradite kuću i kada ta kuća završi svoj vijek, ona postaje otpad. Kada prirodnim materijalima sagradite kuću, recimo od zemlje, slame ili drveta, i kada ta kuća završi svoj vijek trajanja onda ti materijali završe u tlu jer je riječ o biorazgradivim materijalima koji ne štete okolišu. To je osnovna razlika između industrijske gradnje i prirodne gradnje - pojašnjava Maljković. 


Dan permakulture prilika je da se građani upoznaju s ovim pokretom koji sve više uzima maha, ne samo u svijetu već i u Hrvatskoj. Namjera je da se u Centru za kulturu i informacije Maksimir u bliskoj budućnosti osnuje Centar za urbanu kulturu i permakulturu, gdje će građani moći naučiti kako biti samoodrživ u urbanoj sredini. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici