Hrvatski radio

Radio Sljeme

Darinko Kosor smanjio si plaću

06.11.2013.

13:43

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor najavio je da će si od Nove godine smanjiti plaću za deset posto i pozvao druge gradske i državne dužnosnike i djelatnike da učine isto.

Darinko Kosor smanjit će si plaću sa 17 tisuća na otprilike 15 tisuća 300 kuna i tako do kraja mandata gradskom proračunu uštedjeti 145 tisuća kuna bruto. Smatra da će svojom inicijativom potaknuti najavljene racionalizacije u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu:

"Pozivam i gradonačelnika da realizira svoj program "deset plus deset", koji je najavio zadnja četiri mjeseca, znači, deset posto smanjenje plaća, deset posto racionalizacija službenika u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu. Nažalost, to se do danas nije desilo, ali vjerujem da će se vrlo brzo desiti", rekao je Kosor. 

Pozvao je i na racionalizaciju na državnoj razini:

"Šaljem poruku i ministru Liniću da isto to napravi na državnoj razini što se tiče državnih službenika i djelatnika u državnoj upravi. Isto tako, podržavam inicijativu ministra Linića za smanjenje plaća službenika u državnim agencijama i zavodima koje su i za 10 tisuća kuna veće od plaća ministara". 

A evo što bi, prema Kosoru, gradski i državni dužnosnici i djelatnici poručili smanjivanjem vlastitih plaća za deset posto:

Onda bismo bar pokazali da smo solidarni sa svim onim građanima koji danas teško žive, koji imaju mirovinu od nekoliko tisuća kuna, koji ne rade ili primaju male plaće, a posebno mi koji danas radimo u državnoj i gradskoj upravi da smo solidarni s onima od 200 tisuća ljudi iz privatnog sektora koji su u zadnjih pet godina ostali bez posla i koji uopće nemaju primanja", zaključio je Kosor.

No, predsjednik Gradske skupštine smatra da si plaće ne bi trebali smanjiti svi oni kojima plaća nije veća od gradskog ili državnog prosjeka. Uskoro ćemo vidjeti je li Kosorova inicijativa i uvod u znatnije smanjenje javne potrošnje u Zagrebu te hoće li ona potaknuti i promjene na državnoj razini.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.