Hrvatski radio

Radio Sljeme

Debljina proglašena bolešću, za nju ima lijeka!

14.06.2022.

14:27

Autor: Magdalena Pongrac

Vaganje

Vaganje

Foto: Damir Spehar / Pixsell

65 posto odraslih i svako treće dijete u Hrvatskoj ima problem s prekomjernom tjelesnom masom - istaknuto je to na okruglom stolu "Istina o debljini" u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar". Iako to našu zemlju stavlja na prvo mjesto u Europi, dobra je vijest da i za debljinu - ima lijeka.

Svjetska zdravstvena organizacija ove je godine debljinu proglasila kroničnom metaboličkom bolešću. Što to znači rekla je potpredsjednica Hrvatskog društva za debljinu, Sanja Klobučar Majanović.


- Debljina nije stvar izbora ili nedostatka volje i zato se osobe s debljinom ne smiju stigmatizirati. Kad one osnovne metode liječenja - a to su promjena životnih navika s naglaskom na tjelovježbu i hipokalorijski unos - nisu dale rezultate, moramo posegnuti za drugim metodama liječenja debljine, u prvom redu farmakoterapijom debljine.


Međutim, u našoj zemlji liječenje debljine nije uobičajena praksa.


- Iako smo najdeblji u Europi, nažalost, debljina kao bolest je prepoznata u manje od 1 posto populacije. Dakle, ni među zdravstvenim djelatnicima ne postoji ta osviještenost o debljini kao bolesti i samim time se osobe niti ne upućuju na liječenje.


Liječenje je posebno važno ako znamo da je debljina povezana s više od 200 zdravstvenih komplikacija, a na kardiovaskularni sustav ima izravan negativni učinak.


- Pretile osobe su sklonije razvoju srčanog infarkta, moždanog udara i drugih manifestacija ateroskleroze. Već gubitkom od 5 posto tjelesne mase mogu se očekivati zdravstvene koristi od toga - kaže predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva, Davor Miličić.


Broju osoba s debljinom pridonijela je pandemija koronavirusa koja je sa sobom donijela manje kretanja, više sjedenja i veliku dozu stresa. Zato je u liječenju važan multidisciplinaran pristup.


- Utjehu mnogi nalaze u hrani. Rješavanje svojih problema kroz nagrađivanje hranom sasvim sigurno pogrešan je put - rekao je predsjednik Hrvatskog društva za debljinu, Davor Štimac


Posljedice pandemije koronavirusa na debljinu znat će se tek krajem ove godine, a ako joj ubrzo ne stanemo na kraj, upravo bi debljina mogla postati nova pandemija 21. stoljeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.