Hrvatski radio

Radio Sljeme

'Demokratičnost u mjesnoj samoupravi je prividna'

15.03.2019.

13:06

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

"Demokratičnost i decentraliziranost mjesne samouprave u našem gradu je prividna", tvrde vijećnici političke platforme "Zagreb je naš". Smatraju da gradske četvrti i mjesni odbori služe samo da bi održali postojeće političke elite na vlasti na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Primarna uloga mjesne samouprave je otvoriti prostor da građani mogu sudjelovati u pitanjima koja utječu na njihov život, kažu iz političke platforme "Zagreb je naš". No, upozoravaju da je u našem gradu takva demokratičnost samo nominalna.

Iako Grad treba zatražiti mišljenje Vijeća gradske četvrti o važnim projektima koji se u njoj događaju, ističe vijećnica gradske četvrti Podsused - Vrapče, Marija Brajdić Vuković, to često nije slučaj - Ono što se događa, što mi doživljavamo u vijećima gradskih četvrti, jest da se ta mišljenja ili ni ne traže ili da mi saznajemo da se nešto događa u gradskoj četvrti, kao što je davanje u zakup sportskih objekata, putem javnih natječaja; četvrti o tome uopće nisu konzultirane. Mišljenja su načelne naravi i nisu obvezujuća, međutim problem je što se ne ona ne poštuju - rekla je Brajdić Vuković.  

A u središtu grada, Gradskoj četvrti Donji Grad, Grad je opstruirao rad Vijeća tijekom prvog pokušaja organizacije zbora građana, tvrdi tamošnji vijećnik Robert Faber - Došlo je do toga da su nam u namjeri opstrukcije rada samog Vijeća, našoj voditeljici područnog ureda usmeno rekli da više ne radi u samom Vijeću gradske četvrti. Premještena je u drugu gradsku četvrt iako se radi o službenici koja jako dobro poznaje ovaj dio grada, 34 godine radi na području Donjeg grada.

U drugom pokušaju organizacije zbora građana, rekao je Faber, iz Grada su dobili krive naputke o organizaciji. Problem je i to da vijećnici od gradskih ureda ne dobivaju tražene odgovore i informacije.

Sve to pokazuje da gradska vijeća i mjesni odbori služe kao poligon za održavanje postojećih političkih elita na vlasti u našem gradu, napomenuli su članovi platforme "Zagreb je naš".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.