Hrvatski radio

Radio Sljeme

Deset godina Caritasove socijalne samoposluge u Gajnicama

16.10.2019.

13:01

Autor: Emina Dabo Hunjak

Patrick Seeger/DPA/PIXSELL

Patrick Seeger/DPA/PIXSELL

Foto: - / -

Caritasova socijalna samoposluga u Gajnicama uoči Svjetskog dana siromaštva obilježila je deset godina svojega rada. Riječ je o prvoj takvoj samoposluzi u našoj zemlji koja danas pomaže tri tisuće korisnika.

Osobe starije životne dobi, nezaposleni i djeca najčešći su korisnici Caritasa. Svakoga mjeseca primaju pakete s namirnicama koje za njih pripremaju Caritasovi volonteri.

- Važno je znati da je velika stopa siromaštva u Hrvatskoj. Po podacima iz 2018. to je 19,3 posto i ti podaci dovoljno govore o tome koliko je važna jedna ovakva socijalna samoposluga i koliko je važna suradnja i proizvođača hrane i trgovačkih lanaca i humanitarnih organizacija poput Caritasa koji onda tu hranu distribuira - rekla je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupje s. Jelena Lončar.

Nakon ove prve Caritasove samoposluge otvoreno je njih još 33. Stopa siromaštva u našoj zemlji raste pa je radu Caritasa svaka pomoć dobro došla što je prepoznao i sam Grad koji od samih početaka podupire rad Caritasovih službi. 

Našim sugrađanima pogođenima siromaštvom može se pomoći donacijom hrane i higijenskih potrepština koje se mogu dostaviti na neku od Caritasovih lokacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.