Hrvatski radio

Radio Sljeme

Devastacija Park šume Kraljevec

03.02.2023.

12:12

Autor: Radio Sljeme

Park šuma Kraljevec

Park šuma Kraljevec

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

U širem centru grada, možda kilometar od Britanskog trga nalazi je Park šuma Kraljevec. Danas smo, na zahtjev stanovnika, a u sklopu emisije "Moj firtl" posjetili tu lokaciju. Razlog - devastacija šume za koju izgleda nitko nije odgovoran.

Posljednjih godina dio šume je iskrčen, stabla posječena, a i potok Kraljevec jednim dijelom zatrpan zbog odvoza trupaca, upozorili su stanovnici.


Predsjednica mjesnog odbora Milena Žalić rekla je da su "kucali" na vrata brojnih institucija no do danas nisu dobili konkretan odgovor. Naime, kako je riječ o šumi u privatnom vlasništvu izgleda da "nitko" nije zadužen za brigu o tom "šumskom biseru".


- Počeli smo istraživati tko je dozvolio investitoru, čovjek ima novaca koji može sve! Njemu je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva dalo dozvolu da može rušiti stabla. Mi se moramo suprotstaviti toj devastaciji, upozorila je Žalić.


Zbog prijave je Državni inspektorat izašao na teren i evo do kakvog su zaključka došli:


 " Sječa stabala je utvrđena na čestici koja je u naravi i katastarskom operatu šuma.


Na dijelu čestice koji se ne nalazi u građevinskom području, sukladno čl. 39 st. 4 Zakona o šumama, šumoposjednik je podnio zahtjev Ministarstvu poljoprivrede te je dio čestice iskrčio. 


Također na dijelu čestice koji ostaje šuma posječeno je sedam (7) doznačenih stabala. Slijedom navedenoga šumarska inspekcija Državnog inspektorata nije utvrdila povredu Zakona o šumama."


Iz Vodoopskrbe su pak potvrdili da je došlo do zatrpavanja potoka no kako on teče kroz privatnu parcelu kažu da to nije njihova odgovornost.


Hrvatske šume također nisu zadužene za šumu Kraljevec te su nas usmjerile prema Ministarstvu poljoprivrede koje na naš upit, do zaključenja teksta, nije dalo nikakav odgovor. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.