Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dinosaur došao na Trg bana Jelačića

10.05.2019.

20:13

Autor: Krešimir Vešnik

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

U paviljonu na Trgu bana Jelačića otvorena je manifestacija "Muzeji izvan muzeja". Predstavlja se sedam gradskih muzeja sa svojim dijelovima zbirka i replika. Tako se može vidjeti puno toga: od dinosaura do kamenih spomenika.

Replika dinosaura koji je prije 125 milijuna godina šetao Istrom, kako je glavni gradski trg izgledao u 19-om stoljeću te izložba najsmrtonosnijih životinja na svijetu - komaraca, samo su neki izlošci koji se mogu vidjeti na drugoj manifestaciji "Muzeji izvan muzeja". Najbolje iz svojih izloga predstavlja sedam gradskih muzeja, jedan gostujući te Muzejski dokumentacijski centar.

- Muzeji izlaze na ulice, muzeji izlaze u grad i na taj način pozivaju javnost da skrenu pažnju na svoje prave adrese i na svoje zbirke, bilo da su trajne zbirke ili bilo da su posebne, trematske izložbe - rekla je direktorica gradske Turističke zajednice, Martina Bienenfeld.

Prošle godine "Muzeje izvan muzeja" posjetilo je oko 20 tisuća građana. Oni pak koji su među prvima vidjeli ovogodišnje eksponate, oduševljeni su viđenim - Jako lijepo. Važno je da se nešto događa u gradu. Što više toga, mi smo svi zadovoljniji kao građani.

Uz predstavljene izloške organizirane su i brojne radionice i predavanja. Najbolja je to pozivnica da do petka posjetite muzeje koji su izašli na glavni gradski trg.

Više o manifestaciji pogledajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.