Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dio gradske oporbe traži ukidanje novčane pomoći za roditelje-odgojitelje

16.10.2019.

12:34

Autor: Magdalena Pongrac

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnikova mjera o novčanoj pomoći za roditelje-odgojitelje Zagrebu donosi više štete nego koristi - tvrde iz Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a. Na sjednici Gradske skupštine predložit će ukidanje te mjere od polovine iduće godine. Bandić pak Vladi predlaže novu mjeru potpore.

Novčana pomoć roditeljima-odgojiteljima promašena je jer iracionalno troši gradski novac i ne pridonosi kvalitetnom uključenju obitelji s troje i više djece u društvo - rekla je predsjednica Građansko-liberalnog saveza Anka Mrak Taritaš i predložila ukidanje te mjere od srpnja iduće godine - Ta djeca ne idu u vrtić! Sve zemlje kažu da se djeca moraju socijalizirati i ići u vrtić, a ova djeca to ne rade. Osim toga, glavninu mjere koriste žene, majke, koje nakon toga apsolutno neće biti sposobne za tržište rada.

Gradski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Stanko Kordić istaknuo je da nisu ispunjeni glavni ciljevi donošenja te mjere - prvi je poticanje prirodnog rasta broja stanovnika u našem gradu, a drugi - pomoć obiteljima s troje i više djece - Nakon tri godine provođenja te mjere vidimo da je broj živorođene djece bio manji od broja umrlih, u 2017. za 750, a u 2018. za 800 i nešto. U ovom trenutku obuhvat mjere je oko 25 posto što je oko 4 tisuće obitelji. Dakle, tri četvrtine obitelji s troje i više djece koji su zaposleni te uplaćuju prireze i poreze, praktički financiraju ovu jednu četvrtinu koja koristi tu mjeru. Kad bi se zamrznulo stanje, u proračunu za iduću godinu morali bismo izdvojiti 412 milijuna kuna, dok je ove godine taj iznos 370 milijuna kuna.

S obzirom na to da broj korisnika iz mjeseca u mjesec raste, tvrdi Kordić, cifra koju Grad iz proračuna izdvaja za ovu mjeru u 2021. mogla bi doseći pola milijarde kuna.

A gradonačelnik Milan Bandić u emisiji Zagrebi po Zagrebu najavio je pak da će od Vlade tražiti olakšicu - Mi pripremamo novi prijedlog za Vladu, a to je oslobađanje od poreza porodiljnih naknada, poreza kao drugi dohodak, što nam uzme 50 milijuna kuna godišnje. S jedne strane Vlada se kune u demografsku obnovu, a s druge strane uzima 50 milijuna kuna od 300 koje mi godišnje damo za roditelje-odgojitelje. Prema tome, neka na djelu pokažu da su za demografsku obnovu!

Gradska skupština će o ukidanju novčane potpore ovoj skupini obitelji odlučivati idući tjedan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.