Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dio murala na Laništu uklonjen greškom

29.10.2021.

12:16

Autor: Ivana Radaljac Krušlin

Igor Soban/Pixsell

Igor Soban/Pixsell

Foto: - / -

Gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je slučaj uklonjenih murala na Laništu. Rekao je kako je uklanjanje murala Slobodana Praljka tražilo Vijeće gradske četvrti. Po nalogu Komunalnog redarstva graškom su uklonjeni i murali posvećeni Dinamu, Vukovaru i 204-toj Gradijskoj brigadi.

"Greškom su uklonjeni svi murali na trafostanici, konkretno murali posvećeni Dinamu, Vukovaru i 204-toj Gradijskoj brigadi. Kao što znate, jučer je ponovo oslikan mural "Žrtvama Vukovara", te će to biti legalizirano", rekao je Tomašević.

 O uklanjanju murala oglasio se i sam HEP. U priopćenju stoji kako je "Elektra Zagreb postupila je sukladno nalogu za uklanjanje murala koji je izdao Grad Zagreb, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a po prijavi Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad.  Navedeni nalog izravno upućuje na uklanjanje murala, a s obzirom  na činjenicu da navedena trafostanica nije imala dozvolu za oslikavanje, HEP ODS Elektra Zagreb po njemu je bila obvezna postupati.

Napominjemo da je HEP ODS Elektra Zagreb izdala niz dozvola za oslikavanje murala umjetničkog sadržaja na trafostanicama,  između ostalog i na temelju suradnje s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Udrugom navijača Dinama Bad Blue Boys, s kojima imamo dobru suradnju, a među kojima je i nekoliko murala s motivima grada heroja Vukovara. Shodno navedenom, otklanjamo odgovornost HEP ODS-a Elektre Zagreb prema građanima i nadležnim institucijama. HEP ODS Elektra Zagreb dužna je postupati po nalogu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet."


Oglasila se i Zajednica Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Potaknuti potezom uklanjanja murala s trafostanice u Ulici Ive Robića u Zagrebu držimo važnim reagirati na potez koji smatramo potpuno neprimjerenim, pogotovo u vrijeme kada se cijela Hrvatska priprema za obilježavanje sjećanja na tragediju Vukovara i Škabrnje.Uvjerenja smo kako svako uklanjanje murala koji obilježavaju stvaranje Hrvatske države šalje lošu sliku o stavu odgovornih prema žrtvi koju su hrvatski branitelji, ali i civili i mnoge obitelji položili kako bi danas mogli živjeti u slobodnoj državi. Ovakvi potezi pokazuju samo nedostatak poštovanja prema toj žrtvi, a prije svega prema svim poginulima u ratu i njihovim obiteljima. U narednim tjednima na mjestu tog murala gorjele bi zapaljene svijeće u spomen i zahvalnost svima koji su dali svoje živote za nas, kao što gore na mnogim takvim lokacijama diljem Zagreba. Činom uklanjanja murala pokazuje se velika razina nerazumijevanja i krajnje neosjetljivosti na još uvijek prisutne rane. Zahvalni smo Bed Blue Boysima na brzoj reakciji i ponovnom oslikavanju trafostanice, a pokušaj vladajućih u Gradu Zagrebu da odgovornost za uklanjanje prebace na HEP oštro osuđujemo. Nadamo se kako ovo neće postati uobičajeni način postupanja te da nećemo svjedočiti daljnjem uklanjanju murala posvećenih stvaranju države i sjećanju na žrtve."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.