Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dio roditelja odgojitelja ne odustaje od ovrhe nad Gradom

13.05.2022.

10:28

Autor: Radio Sljeme

Prosvjed udruge Hrvatska mati

Prosvjed udruge Hrvatska mati

Foto: Ivana Čutura/HRT / Radio Sljeme

Nema dogovora između jednog dijela roditelja odgojitelja i Grada Zagreba. Naime, iz udruge Hrvatska mati pozivaju se na odluku Ministarstva pravosuđa i uprave da imaju pravo na isplatu pune naknade ili ovrhu nad Gradom.

Nakon što su svoje zahtjeve iznijeli dogradonačelnici Danijeli Dolenec, ona je, tvrdi predsjednica Udruge Ljiljana Dragić, demonstrativno napustila sastanak, inzistirajući na stavu da čekaju odluku Visokog upravnog suda.


- Mi smo u toj win - win poziciji, ili sud, ili ovrhe, a sad je na njima hoće li naći nekakva rješenja koja bi bila stvarno prihvatljiva jer sami smo svjesni da vrtićkih kapaciteta nema niti će ih biti, a i znamo koliko naše djece bi apliciralo za mjesto u vrtiću - kazala je Dragić.


U pokušaju da bude most između roditelja i Grada našao se saborski zastupnik iz redova Socijaldemokrata Davor Bernardić. Smatra kako je ova mjera bila loš potez bivšeg gradonačelnika, ali da gradska vlast ne smije biti autistična i praviti se da problem ne postoji. - Imamo konkretno rješenje, da se pokuša ponuditi postojećim korisnicama jedan kompenzacijski model koji bi uključivao da mogu raditi na pola radnog vremena i da se kroz godine naknada smanjuje, dakle da ide s 15 godina na 13 godina, s 13 na 11, s 11 na 7 i da se, kako dijete izađe iz programa mjera, ta naknada smanjuje za jednu trećinu za jedno dijete koje izađe iz programa mjera. Dakle, mi kao ljevičari, socijaldemokrati, moramo biti prije svega tolerantni, moramo biti drugačiji, ne smijemo se ponašati prema ljudima kao prema brojevima - predložio je Bernardić.


Iz udruge Hrvatska mati poručuju kako čekaju sastanak s premijerom Plenkovićem koji su zatražili još prošlog mjeseca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici