Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dio sindikata Holdinga napušta razgovore o otpuštanju radnika

17.02.2022.

14:16

Autor: Magdalena Pongrac

Konferencija za medije sindikata o otkazima u Zagrebačkom holdingu

Konferencija za medije sindikata o otkazima u Zagrebačkom holdingu

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Najavljeno otpuštanje viška od 544-ero radnika Zagrebačkog holdinga, danas je podijelilo sindikate. Dok jedni napuštaju proces pregovora i prijete štrajkom, drugi nastavljaju razgovore s Upravom i tvrde da osnove za štrajk nema. U priču se upleo i zagrebački SDP navodnim kadroviranjem u Holdingu, što su iz stranke oštro opovrgnuli.

Holdingu treba sistematizacija, a ne otpuštanje radnika - istaknuli su iz Koordinacije saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Nezadovoljni načinom na koji Uprava Holdinga vodi proces savjetovanja, odlučili su ga napustiti. Predsjednik saveza Mladen Novosel. - Kao što je predsjednik Uprave došao izvana, tako su došli i novi voditelji podružnica i sada njima centralizacija govori kako će oni funkcionirati i poslovati. To je čista farsa i vodi totalnom kolapsu Holdinga! Ako se ova farsa dalje nastavi s nekim drugim sindikatima, ovi sindikati pripremaju se za industrijske akcije!


Unatoč uvjeravanju, dio sindikata neće im se pridružiti. Darko Kleinberger iz nezavisnog sindikata Zagrebparkinga ističe da Novosel govori uime svega 20 posto radnika, dok većina podržava nastavak razgovora. - Oni znaju pravnu proceduru i kako ona ide, elemenata za štrajk trenutno nema. Mi inače izvrsno funkcioniramo, ali smo sada došli do točke gdje se jedan dio sindikata pokušava izvući i izdvojiti zato što oni pokušavaju štititi radnike poimence, a nama to nije namjera. Ne možemo štititi pojednice nego moramo štititi cijeli sustav.


A kritike na račun rada Uprave Holdinga uputili su iz Domovinskog pokreta. Potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel rekao je da se reorganizacija provodi netransparentno. - Popis ljudi kao višak radnih mjesta odnosno kadrova provode isti oni koji su kadrovirali godinama u vrijeme bivšeg gradonačelnika.


Šuška se kako u Holdingu kadrovira i zagrebački SDP. S njim se povezuje nekoliko voditelja podružnica, pa i predsjednik Uprave Ivan Novaković koji je kratko bio član stranke. Čelnik gradskog SDP-a Viktor Gotovac te je tvrdnje odbacio. - Gospodin Novaković ni ući niti izaći, ja za to nisam znao, ali eto, on je sada šef Holdinga i to nema nikakve veze sd SDP-om.


Podsjetimo, konačan višak radnika u Holdingu trebao bi biti poznat do kraja idućega mjeseca, a prvi otkazi past će najranije početkom svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.