Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zatvaranjem Stare Vlaške - Šoštarićevom do Draškovićeve!

20.04.2022.

14:58

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Luka Korlaet

Luka Korlaet

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

"Sve je stvar navike", rekao je u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet komentirajući da će dio Stare Vlaške postati pješačka zona. Otkrio nam je i da je s radom počela nova drobilica otpada te potvrdio i planove o postavljanju podzemnih spremnika za otpad.

Krajem svibnja počinje adaptacija dijela Stare Vlaške, između Draškovićeve i Palmotićeve, odnosno Branjugove, te ona postaje pješačka zona. Struka je zabrinuta da će to stvoriti čepove na drugim prometnicama u centru. Korlaet se s time ne slaže.


- Radili smo brojanje prometa i studiju o tome što će se dogoditi kada se taj komadić zatvori. Ispalo je da tu ne prolazi puno vozila i da se taj dio koristi samo za okretanje i dolazak na benzinsku pumpu ili garažu na Langovom trgu. U predregulaciji ćemo omogućiti da, kad se dolazi ulicom Ribnjak, iz smjera sjevera, da se ostavi onaj mali dio do Draškovićeve ulice za skretanje u Vlašku, a što su mogla koristiti samo taksi vozila, tvrdi Korlaet.


Počele su i pripreme za Advent koji će ove godine imati više kućica nego lani. Model javnih dražbi za dodjelu kućica ostaje za određene lokacije, a za one najatraktivnije iz Grada će tražiti organizatore da se jave s kulturnim, ali i ugostiteljskim programima, koje će potom ocjenjivati sedmeročlano povjerenstvo. Postavlja se pitanje - hoće li cijene rasti?


- Točno je da će cijene biti više. Trenutno ne znam točno koliko. Ali to nije nikakav harač, rekao je zamjenik gradonačelnika.


Za osam dana istječe rok za podnošenje zahtjeva za postavljanje bokseva za spremnike na javnoj površini za sve one koji nisu u mogućnosti postaviti spremnike za odlaganje otpada unutar svojih nekretnina. A Korlaet je potvrdio i planove o postavljanju podzemnih spremnika.


- Imamo timove koji idu po vijećima gradskih četvrti te traže lokacije za nadzemne i podzemne spremnike. Komuniciraju s upraviteljima zgrada i predstavnicima suvlasnika. Prioritet je da se spremnici stave unutar zgrada, a ukoliko to nije moguće, omogućit će se postavljanje na javnoj površini. Dizajn spremnika je u izradi, ali mislim da neće izgledati neukusno. Što se tiče podzemnih spremnika, i te lokacije tražimo. U Donjem gradu je to problem zbog infrastrukture. Zbog velikog broja cijevi ne možete baš bilo gdje zakopati spremnike. Ali bit će i podzemnih spremnika tamo gdje to može biti, najavio je Korlaet.


Otkrio je i kako je jučer s radom počela nova i vrlo tiha drobilica glomaznog otpada, koju je kupio Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, a Čistoća uzela u najam. Što se tiče drobilice Zagrebačkih cesta u Tišinskoj ulici, kreće se u gradnju bukobrana kako bi stanovnici Jakuševca imali malo više mira. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici