Hrvatski radio

Radio Sljeme

Direktor Gradske plinare Zagreb podnio ostavku. On zasad bez komentara

26.09.2022.

11:33

Autor: Radio Sljeme

Zgrada Gradske plinare u Zagrebu

Zgrada Gradske plinare u Zagrebu

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Direktor Gradske plinare Zagreb, Miroslav Živko, dao je otkaz. Objavio je to jutros u elektroničkom pismu zaposlenicima Plinare kojima je zahvalio na suradnji. 

Neslužbeno doznajemo kako je razlog otkaza činjenica da je Grad, kako bi podigao kredit od 240 milijuna eura namijenjen refinanciranju dugova, bez suglasnosti Nadzornog odbora Gradske plinare, nju naveo kao sudužnika. 


Kontaktirali smo Živka da nam potvrdi informaciju i navede razloge zbog koji je podnio ostavku, no rekao je da zasad ne želi javno komentirati svoj potez. U međuvremenu neslužbeno doznajemo da je ostavci kumovala promjena odnosa Grada prema njemu nakon što Živko nije htio potpisati zaduženje Plinare za famozni Holdingov kredit od 240 milijuna eura. 


Iz Holdinga su se oglasili priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti:


- Na današnjoj sjednici Skupštine društva Gradske plinare Zagreb d.o.o. donesena je odluka kojom se na mjesto direktora Gradske plinare Zagreb d.o.o. imenuje g. Goran Popović na razdoblje od 6 mjeseci, odnosno do izbora novog direktora/člana Uprave putem javnog natječaja. Dosadašnji direktor Društva, g. Miroslav Živko razriješen je s dužnosti direktora/člana Uprave Društva na vlastiti zahtjev. On će po isteku otkaznog roka karijeru nastaviti van Društva, te mu se Uprava Zagrebačkog holdinga zahvaljuje na dosadašnjem radu.


Goran Popović je diplomirani inženjer strojarstva s bogatim menadžerskim iskustvom, ponajprije u investicijama i održavanju. Karijeru je gradio u Atlantic Trade d.o.o., Merkantile d.d. i drugim društvima, a od svibnja 2022. godine zaposlen je kao nadležni rukovoditelj poslova upravljanja projektima na razini društva Zagrebački holding d.o.o. - priopćili su iz Zagrebačkog holdinga. 


Podsjetimo, Zagrebački holding nije dobio dozvolu, potporu niti suglasnost Gradske plinare Zagreb za sudužništvo u kreditu, zbog čega je član Nadzornog odbora (NO) te tvrtke Vlatko Kottnig prijavio Holding institucijama, tvrdeći kako će ovaj kreditni aranžman dovesti u pitanje financijski opstanak Plinare, koja se sve češće spominje u kontekstu privatizacije. 


Zbog spomenutog zaduženja Holdinga, koje se "5 do 12" našlo kao prijedlog na sjednici Gradske skupštine, gradski SDP raskinuo je suradnju s platformom Možemo. Zbog tog je poteza sada već bivši čelnik gradskog SDP-a Viktor Gotovac ekspresno izbačen iz stranke. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici