Hrvatski radio

Radio Sljeme

Distributivni centar u Velikoj Gorici dobio solarnu elektranu

04.05.2023.

15:06

Autor: HRT RadioSljeme

Distributivni centar u Velikog Gorici

Distributivni centar u Velikog Gorici

Foto: Krešimir Vešnik / Radio Sljeme

99 posto troškova režija Distributivnog centra za voće i povrće u Velikoj Gorici odnosi se na električnu energiju. Oni će se sada smanjiti jer je na krovu Centra postavljena solarna elektrana. Dio je to treće faze, uz pakirnicu i hladnjaču, njegove izgradnje. 

 - Već nakon dva mjeseca korištenja vidi se velika korist za naš Centar, ogromne su uštede kada uspoređujem veljaču i ožujak prošle godine s time da je vrijeme puno lošije nego što je bilo u prošle godine u ovo doba. To su najmoderniji solarni paneli koji rade čak i kada je oblačno vrijeme - istaknuo je direktor Centra, Hrvoje Bunjevac.


- Ako smo smanjili barem 50 posto, a to je minimum o kojem možemo govoriti, vjerojatno kada kasnije vrijeme bude još kvalitetnije i bolje, troškovi će se dodatno smanjiti. To nije samo ekonomska, nego i korist u zaštiti okoliša, ali imamo i stabilnost funkcioniranja same hladnjače - rekao je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić.


Elektrana ima elektrana sa 700 fotonaponskih modula, ukupne snage 200 kW. Ukupna vrijednost investicije je 245 tisuća eura od čega je 77,4 tisuće eura bespovratna potpora iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je veći dio sredstava osigurao sam Distributivni centar.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.