Hrvatski radio

Radio Sljeme

Divlja odlagališta otpada u Sesvetama

11.03.2022.

14:38

Autor: Radio Sljeme

Divlji deponij u Sesvetskom Kraljevcu

Divlji deponij u Sesvetskom Kraljevcu

Foto: Radio Sljeme / HRT

Ilegalni deponiji ozbiljan su problem u našem gradu, a posebno je loše stanje u Gradskoj četvrti Sesvete, u dijelu Sesvetskog Kraljevca u kojoj ulice, šume i druge javne površine često služe kao odlagališta. U našoj emisiji „Moj firtl“ upozorili smo na znatno onečišćenje okoliša.

Sesvete su, kako ističu iz Udruge Zelene i plave Sesvete, najveće ilegalno odlagalište u gradu, a posebno je loša slika u blizini Strojarske ulice.


- Ovdje je katastrofa što se tiče onečišćenja okoliša. Napadnute su šume, potoci, puteljci, čak i dvorišta pojedinih poduzeća, pod potpunom invazijom onih koji protuzakonito odlažu različite vrste otpada, od azbesta, građevinskog do komunalnog, rekao je Radoslav Dumančić.


Osim otpada članove Udruge zabrinjava i divlja sječa u državnoj šumi Črnovčak.


- To je nešto što nama ledi krv u žilama. Posječeno je oko deset tisuća kvadrata državne šume, ističe Anto Damjanović.


Član Udruge Mario Spajić upozorava kako država do danas nije uspjela natjerati počinitelje da na zakonit način zbrinu taj otpad i plate kaznu, iako je jasno tko to radi.


- Privatna tvrtka otvorila je ogradu prema šumi u vlasništvu Republike Hrvatske, a vide se i jasni tragovi. Čovjek je zatečen na samoj lokaciji u bageru, vide se registarske oznake, a država pokreće postupak protiv nepoznatog počinitelja. Mi nismo dobili niti jedan odgovor od Državnog inspektorata, kaže Spajić.


Potkraj lipnja djelatnici Hrvatskih šuma zatekli su počinitelje, a štetu i krađu drva prijavili su nadležnoj inspekciji i policiji. Dario Hlebec iz Hrvatskih šuma dodaje da su nam šume pune smeća, a to je posebno žalosno jer danas u doba reciklažnih dvorišta, kad netko renovira kuću, otpad prikolicom doveze u šumu. Ako se stavi rampa, baca se smeće ispod nje.


- Komunalni redar napravio je sve što je mogao, rekao je Goran Jelavić iz Gradskog komunalnog redarstva. Nakon što je utvrdio počinitelja, a sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom, obaviješten je Državni inspektorat.


A dok se čeka odgovor i reakcija nadležnih državnih službi, ali i da Grad pronađe još pogodnih lokacija za reciklažna dvorišta, Udruga Zelene i plave Sesvete organiziraju akcije čišćenja. Tako će 26. ožujka čistiti oko jezera u Soblincu, a 23. travnja u Sesvetskom Kraljevcu gdje će se građanima pridružiti i Čistoća.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.