Hrvatski radio

Radio Sljeme

Djeluj sada! - preventivna akcija pregleda madeža na Jarunu

23.05.2019.

13:19

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT Radio Sljeme

HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

Ove nedjelje na Jarunu održat će se preventivna akcija pregleda madeža. Dio je to projekta "Djeluj sada!" gradskog Ured za zdravstvo. Sve je veći broj oboljelih od melanoma kože, a građani koji žele provjeriti zdravlje svoje kože mogu obaviti besplatni pregled od deset do 18 sati kod Malog jezera.

U prethodne tri godine u preventivnim pregledima u sklopu projekta "Djeluj sada!" sudjelovalo je više od dvije tisuće građana, od čega je kod njih 23 utvrđena sumnja na melanom. Iako se melanom kože pojavljuje najčešće kod starijih osoba, ovim je pregledima ustanovljena sumnja na njega i kod mlađih sudionika ove akcije. Kod liječenja melanoma važno je njegovo rano otkrivanje, a kako ga prepoznati rekao je pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelač.

- Sve one promjene koje mijenjaju boju, koje počinju rasti, sve one promjene koje su postale izrazito tamno pigmentirane, sve one promjene koje su na mjestima gdje su često iritirane, ako se primijeti bilo kakva promjena u rastu, u strukturi bilo bi dobro da je pogleda netko od stručnjaka - rekao je Jelač.

Prema posljednjim podacima u našoj zemlji od melanoma kože oboljelo je 800 osoba, što je porast od dvadeset posto u odnosu na prethodne godine. Češće obolijevaju muškarci koji preplanulu kožu povezuju sa zdravim izgledom zbog čega se duže izlažu suncu, dok je kod osam posto žena melanom kože povezan s redovitim sunčanjem u solariju. Kako se najbolje zaštiti rekla je specijalistica dermatovenerologije iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Sanja Poduje:

- Najbolja zaštita je da se što manje izlažemo suncu. Ne smijemo se izlagati suncu u ljeti između deset i 16 sati kad je UV zračenje najjače, a ako već boravimo na suncu trebamo imati odjeću koja nas štiti, obavezno šešir, naočale i naravno namazati se kremama koje sadrže fotozaštitna sredstva. -

U preventivnim pregledima madeža sudjelovat će dvadeset dermatologa, a ako se kod nekog utvrdi sumnja na melanom bit će upućen na daljnje liječenje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.