Hrvatski radio

Radio Sljeme

Do boljeg razumijevanja uz pomoć igara mobilnosti

19.09.2018.

12:24

Autor: Margareta Jozinović

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Pod sloganom Preko boljeg upoznavanja do boljeg razumijevanja, na Cvjetnom Trgu, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, održane su edukativno rekreacijske igre - Igre mobilnosti. Sudionici su morali svladavati zapreke u invalidskim kolicima te se orijentirati u prostoru pomoću bijelog štapa.

Cilj je prvenstveno maknuti predrasude prema osobama s invaliditetom, istaknuo je predsjednik Društva tjelesnih invalida, Milan Ožegović te dodao kako je svijest osoba koje se nisu susrele s osobama s invaliditetom relativno niska. 

Uz učenike osnovne i srednje škole, na improviziranom poligonu, uz pomoć bijelog štapa pokušala se orijentirati i zamjenica gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević. Ovo je najbolji način da svi osjetimo što je to prava mobilnost u gradu i koliko nam je svima dostupna. Ta vrsta razvijanja svijesti je jako važna i mislim da je ona, nakon što prođemo taj poligon, trajno mijenja.

Iako tjedan mobilnosti uključuje sve osobe u prometu poseban naglasak je na osobama s invaliditetom koje se u njemu teže orijentiraju. U zadnjih 20 godina Zagreb se promijenio, istaknuo je voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević. Imamo puno više biciklističkih staza, puno manje prepreka za invalide, puno više slobode za kretanje, pješačke zone, ali isto tako znamo da je to još uvijek daleko od onoga što bismo htjeli imati i što bi trebalo biti.

Završetak tjedna mobilnosti obilježit će se u subotu danom bez automobila na Europskom trgu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.