Hrvatski radio

Radio Sljeme

Do kraja ožujka stranka, do lipnja prijevremeni izbori

04.03.2015.

08:22

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić, koji zbog istrage ne može obavljati svoju dužnost, rekao je da će do kraja ožujka biti osnovana njegova stranka i da će najvjerojatnije do tada donijeti odluku da se ide na nove izbore za gradonačelnika.

"Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, tijekom kraja trećeg mjeseca bit će osnovana i stranka i najvjerojatnije ćemo do tada donijeti odluku da idemo na nove izbore", rekao je u našem programu odgovarajući na pitanje kada će dati ostavku.

"Projekti koji stoje ne smiju stati, ne realiziraju se onom brzinom kojom ja mislim da bi trebali, do kraja ožujka ću donijeti tu odluku pa idemo po šesti put probati. To je moje legitimno pravo, ja imam mandat od Zagrepčana i na mojoj je prosudbi da odlučim. Ne želim živjeti kao parazit, primati plaću i gledati doma kako moji projekti propadaju. Ja sam pošten čovjek do kraja i takav ću i dalje biti", kazao je Bandić.

Rekao je, odgovarajući na pitanja, da zamjenica Sandra Švaljek nije izgubila njegovo povjerenje. "Gospođa Švaljek radi svoj posao i to radi kako najbolje zna i umije. Ja bih to radio puno bolje i efikasnije, to i vrapci na krovu znaju. Ona je zamjenica - zato je zamjenica", rekao je i dodao: "Ja sam svoju dužnost stekao šljakom od po 16 sati u pet mandata, 15 godina. Toliko mandata nitko u tisuću godina neće osvojiti u Zagrebu."

"Odradimo ovo u Zagrebu, a iza toga ćemo na parlamentarne izbore", kazao je Bandić, a upitan kako će u izbore kada s brojnim suradnicima ne možete niti komunicirati zbog postupka koji se vodi protiv njega, rekao je: "Naći ćemo mi načina kako funkcionirati. Više od pola svjedoka je već ispitano, sve će biti u redu". "Uvjeren sam da ispod političkog neba na razini Hrvatske ima prostora i za stranku Milana Bandića koja će u sebi sačinjavati četiri sastavnice, a to su Milan Bandić, drugo je rad, treće je solidarnost i četvrto je zajedništvo, s tim je Hrvatska u deficitu", kazao je.

Bandić, koji je pod istragom i ne smije obavljati dužnost gradonačelnika, u ponedjeljak je u Studiju 4 HRT-a najavio mogućnost ostavke do 2. lipnja, kada bi zamjenica Sandra Švaljek po zakonu automatski preuzela upravljanje gradom na još dvije godine, i time prijevremenih izbora u Zagrebu.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda krajem veljače je odbio zahtjev zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da mu se ukinu tzv. mjere opreza koje mu, među ostalim, brane i obanašnje gradonačelničke dužnosti. Tako Bandić, osim što ne smije obnašati dužnost, i dalje ima zabranu komunikacije sa 178 svjedoka, od kojih stotinjak još nije ispitano.

Bandić je iz Remetinca izašao 19. studenoga nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.