Hrvatski radio

Radio Sljeme

Do ponoći kandidati za gradonačelnika Zagreba predaju svoje kandidature

04.05.2017.

15:53

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednji je dan predaje kandidacijskih lista za gradonačelnika i Gradsku skupštinu. Neki kandidati potpise birača već su predali dok neki to tek trebaju učiniti. Među prvima to su učinili Sandra Švaljek i Tomislav Tomašević.

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Sandra Švaljek svoju je kandidaturu za gradonačelnicu i listu za Gradsku skupštinu predala nekoliko minuta prije 12 sati, što je, kako kaže, simboličan znak da je došlo vrijeme za promjene. Zajedničku listu za Gradsku skupštinu Nezavisna lista Sandre Švaljek predala je s HSLS-om, HKS-om i Zelenom strankom. Skupili smo otprilike 8 tisuća potpisa. Naravno, prvi smo na listi ja kao nositeljica liste i, pored mene, gospodin Vladimir Ferdelji i gospodin Tihomir Milovac. I gospodin Darinko Kosor je na listi. Ono što bih posebno željela istaknuti, na listi su svi članovi mog stručnog tima i predstavnici svih Gradskih četvrti. Bilo bi dobro da bude pobjeda u prvom krugu, no isto tako, spremna sam i na taj drugi krug, a u drugom krugu naravno da očekujem pobjedu, izjavila je Švaljek.

Zajedničku listu za Gradsku skupštinu predala je i koalicija stranke "Zagreb je naš", Nove ljevice, ORaH-a, Radničke fronte i stranke "Za grad". Oni za gradonačelnika podržavaju Tomislava Tomaševića, koji je rekao kako su skupili više od 6 tisuća potpisa. Okupili smo se kao progresivne političke snage, od zelenog do lijevog, koje se nisu kompromitirale suradnjom s Bandićem niti sa strankama koje su ga 16 godina održavale na vlasti, a to su SDP, HDZ, HNS i HSLS. I vrijeme je za drugačiju politiku koja će otpuhati postojeće političke i ekonomske elite koje su nas dovele u ovu krizu, istaknuo je Tomašević.

Koliko su potpisa prikupile stranke koje podržavaju Anku Mrak-Taritaš i aktualnog gradonačelnika Milana Bandića bit će poznato do kraja dana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.