Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dobitinici ali i svi nominirani za nagradu "Luka Ritz" kod Andrije Mikulića

30.09.2017.

12:51

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dobitnici nagrade "Luka Ritz - nasilje nije hrabrost" su osnovnoškolac Luka Gnjidić i studentica Patricija Marelja. Nagrade će biti dodijeljene u ponedjeljak, a u povodu toga danas ih je, zajedno sa svima koji su bili nominirani, primio predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

Luka Ritz bio je pred polaganjem mature u srednjoj Grafičkoj školi. Vraćajući se u kasnim večernjim satima 1. lipnja 2008. godine kući s kolegom, brutalno je pretučen na Mostu slobode kod Bundeka.

"Nagrada Luka Ritz - nasilje nije hrabrost" dodjeljuje se od 2009. godine učenicima od petog do osmog razreda osnovnih škola te od prvog do četvrtog razreda srednjih škola grada Zagreba koji su znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među vršnjacima.

Ovogodišnja dobitnica Petra Marelja nagradu je dobila zbog volonitranja u mnogim udrugama, pomagajući tijekom poplave u Gunji i izbjegličkog vala sirijskih izbjeglica. 

Nagradu je dobio i Luka Gnjidić, odličan i svestran učenik Osnovne škole Dragutina Domjanića koji se uz ostalo,  posebno pokazao pomažući svojemu razrednom kolegi, dječaku s posebnim potrebama.

Službeno uručenje nagrada bit će u ponedjeljak, u Skupštini grada Zagreba na Međunarodni dan tolerancije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.