Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dobitnik Fran Markulin: "Volontiranje je iskustvo koje vas izgrađuje"

05.12.2017.

19:25

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom Međunarodnog dana volontera u Staroj gradskoj vijećnici devetu godinu zaredom Volonterski centar Zagreb dodijelio je Volonterskog Oskara. Pobjedu je ove godine odnio 17.-godišnji Fran Markulin, volonter u volonterskom klubu Tehničke škole Ruđer Bošković i u udruzi Krijesnica.

Cilj volonterskog centra je nagraditi trud i rad volonteki i volontera koji nesebično ulažu svoje vrijeme, znanje, vještine i ljubav u rad sa najpotrebitijima. Među mnogim prijavljenim volonterima, nagrađeno je troje finalista za koje je glasalo oko 5 tisuća 600 građana. Između Mije Rakarić, Frana Markulina i Marine Mesek, pobjedu je ove godine odnio 17.-godišnji Fran Markulin, učenik Tehničke škole Ruđer Bošković, koji je započeo svoju volontersku priču kao način borbe s leukemijom od koje je obolio u 11 godini života.

Volontiranje je iskustvo koje vas izgrađuje kao osobu i produbljuje vaša shvaćanja kako svijet funkcionira, a uz to je lijepo pomoći svojim djelom, rekao je Fran.

Natječaj za nagradu Volonterski Oskar provodi se u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Oskar ima tako simboličan naziv jer uvijek mislimo na glamur i blještavilo, a zapravo se ta nagrada daruje ovim ljudima. Možemo se ponositi kao zajednica ljudima koji godinama u tišini rade i daruju svoje vrijeme onima kojima je to potrebno, dodala je pročelnica ureda, Romana Galić.

Uručena je i nagrada za životno djelo gospodinu Marijanu Miliću koji već 25 godina nesebično i volonterski vodi zbor "Čarobna frula". Nagrađenima je uz prigodne darove uručena statua Zagrljaj zajednice koju je osmislio student dizajna Jakov Hobjan, a za ovogodišnji glazbeni program pobrinuo se zbor "Čarobna frula".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.