Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dodijeljena 3 milijuna kuna za sustav civilne zaštite Zagrebačke županije

01.03.2017.

12:22

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu obilježavanja Dana civilne zaštite, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je s predstavnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije ugovore o dodjeli 2 milijuna 992 tisuće kuna.

Čestitavši operativnim snagama sustava civilne zaštite njihov dan župan Kožić je zahvalio na vrijednom društvenom doprinosuSvi vi svakodnevno se suočavate s brojnim opasnostima i svojom stručnošću hrabro reagirate na najbolji način, umanjujući ljudske i materijalne gubitke. Stoga smatram da nema boljeg načina da obilježimo vaš dan nego da vam osiguramo preduvjete da nastavite sa svojim besprijekornim radom, rekao je Kožić.

Najveći dio kolača - više od 2 milijuna 800 tisuća kuna - dodijeljeno je Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije. Zahvaljujem u ime Vatrogasne zajednice svim sudionicima civilne zaštite na suradnji koja je odlična. Imamo srca i volje odraditi posao i nikad ne pitamo kakvo je vrijeme vani kada moramo pomoći, izjavio je predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček podsjetivši na angažman županijskih snaga civilne zaštite u vrijeme poplava koje su u više navrata zahvaćale područje Zagrebačke županije. Ali u ukupnom programu nismo zadovoljni. Kad mi u vatrogastvu dobijemo pola milijuna kuna za nabavku novih vozila, a mi u prosjeku imamo vozila koja su stara 26 godina, onda vam je to kap u moru. Nama bi trebalo 10 puta toliko da bismo uopće malo popravili stanje. Ista stvar je u Crvenom križu iako ja moram spomenuti da se u Crvenom križu u Republici Hrvatskoj jako dobro vodi briga o vozilima i o stručnom osposobljavanju. Je li to dovoljno - sigurno nije, ali ne možemo mi očekivati previše sredstava iz razloga što je naše gospodarstvo takvo kakvo je, rekao je Ptiček.

Sredstva u iznosu od 80 tisuća kuna Zagrebačka županija dodjelila je Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije za sufinanciranje opremanja interventnih timova. Za sufinanciranje redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Samobor osigurano je 25 tisuća kuna, a isti iznos dobit će i stanica Zagreb. Htio bih samo napomenuti da ova sredstva konkretno idu u nabavku opreme jer se pokazalo da su zadnjih godina potrage porasle i čine skoro 70 posto akcija svih spašavanja, rekao je Ivica Radić iz Hrvatske gorske službe spašavanja te dodao kako će osim u nabavku novih dronova sredstva uložiti u obučavanje novih kadrova.

Kako bi akcije spašavanja bile što uspješnije osigurana su i sredstva za sufinanciranje programa obuke potražnih pasa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa u iznosu od 20 tisuća kuna.

Potpisivanju ugovora nazočio je i Mario Vergar, voditelj Odjela za preventivne i planske poslove Državne uprave za zaštitu i spašavanje koji je istaknuo da je suradnja Zagreba sa Zagrebačkom županijom izvanredna, ne samo u održavanju vježbi nego i u stvarnim situacijama

Inače, Međunarodni dan civilne zaštite, obilježava se 1. ožujka kao dan koji je 1990. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda odredila kao Svjetski dan civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. U Republici Hrvatskoj Dan civilne zaštite, odlukom Vlade, obilježava se od 1992. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.