Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dodijeljene nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost"

16.11.2017.

13:47

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečana dodjela nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" održana je u Staroj gradskoj vijećnici. Svojim su zalaganjem za društvo tolerancije i nenasilja ove godine nagradu dobili učenici Patricija Marelja i Luka Gnjidić.

Na Međunarodni dan tolerancije nagradu Luka Ritz dobili su Patricija Marelja, studentica i bivša učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga koja je aktivno sudjelovala u radu školskog Volonterskog kluba i odličan i svestran učenik Osnovne škole Dragutina Domjanića, uvijek na strani slabijeg, Luka Gnjidić.

Ljudi koji pomažu drugima i volontiraju oni su otkrili taj dar koji nose u sebi, a to je volontiranje, i mislim da bi svi trebali otkriti taj dar u sebi zato što svi živimo u jednoj zajednici i svi ovisimo o drugima, rekla je Patricija, a da je sretan s nagradom potvrdio je i Luka koji je poručio kako se ponaša prema drugima onako kako bi volio da se oni prema njemu ponašaju.

Već osmu godinu Grad dodjeljuje ovu nagradu za učenike od prvog do četvrtog te od petog do osmog razreda. Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić u ime Grada čestitao je nagrađenima.

Gradska skupština na ovaj način želi putem naših srednjoškolaca i osnovnoškolaca u njima probuditi osjećaj jednakosti i ljudskih sloboda, rekao je Mikulić.

Luka Ritz stradao je upravo zbog nasilja, no njegovo ime danas simbolizira društvo tolerancije u kojem svatko ima pravo ostvarivati svoje snove. A o tome svjedoči i njegova majka Suzana Ritz koja je mladima poručila da slijede svoj zamišljani svijet pun ljubavi i tolerancije jer mladi su iskreni, mladi znaju što treba slijediti.

Djelovanjem u svojoj zajednici Patricija i Luka pridonijeli su izgradnji društva humanosti i tolerancije kao i borbi protiv nasilja, jer nasilje nije hrabrost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.